Hög tid för en helrenovering

Fifa 15 är ett utmärkt fotbollsspel – men inte den dramatiska uppdatering vi hoppats på

1 av 6
SPELA

SPORT Bollen är rund och allt kan hända.

Förutom om man har ett fyrkantigt tankesätt.

När jag bläddrar igenom flikarna med spellägen i ”Fifa 15” får jag samma känsla av panik som när jag konfronteras med TV6:s programtablå. Det är visserligen inte första gången serien drabbar mig på det här sättet. Men konformiteten i årets upplaga är särdeles alarmerande. Electronic Arts har ingenting att hänga upp sitt fotbollsspel på, ingen ny detalj som står ut.

Står och stampar

När jag intervjuade seriens producent Nick Channon inför ”Fifa 14” undrade jag om ett valbart förstapersonsperspektiv eller möjligheten att spela som domaren var idéer med framtidspotential. Det var de inte, fick jag veta. Inkluderandet av kvinnliga fotbollsspelare hade man funderat på, men de tankarna materialiserades aldrig i ”Fifa 14”. De lyser även med sin frånvaro i ”Fifa 15”.

Adderandet av samlarkortsdrivna spelläget Ultimate Team i ”Fifa 09” och den oberäkneliga bollmottagningen i ”Fifa 13” var tillskott som tog den här spelserien till helt nya nivåer. Nu tycks EA vara nöjda med att bara stå och stampa på samma ställe.

Snyggast någonsin

Det där sista är givetvis en sanning med modifikation. ”Fifa 15” är utan tvekan det snyggaste fotbollsspelet hittills. Inramningen med autentiska hejaramsor, riktiga Premier League-domare och extremt realistiska spelarmodeller gör underverk för inlevelsen.

Påfundet att spelarna numera ska kunna visa känslor på olika sätt under matchens gång gör sig dock sällan påmint. Jag hade hoppats på mer irritationsyttringar på plan, men det är mest anfallarna som surar efter sumpade målchanser.

Fantastisk bollkontroll

Att slokande axlar och knytnävar i gräset är frekvent förekommande gester är till stor del målvakternas förtjänst. EA tycks ha gett samtliga målvakter en bit av den tyske suveränen Manuel Neuers dna. Som ett resultat rusar de ofta ut från straffområdet för att avvärja genomskärare, räddar skott på fler sätt och värderar situationer lite bättre.

Det här tilltaget blir som tur är aldrig särskilt frustrerande eftersom det är lättare att skapa målchanser nu. Bollkontrollen är inget mindre än fantastisk, och därför är det också ett nöje att passa sig igenom täta försvar på små ytor.

Hoppas på mer

Förvisso en blygsam uppdatering av spelmekaniken – men tillräcklig för att jag ska vilja starta en ny karriär med mitt Arsenal och ge mig på Ultimate Team igen.

I ”Fifa 16” hoppas jag dock på betydligt mer omfattande nyheter än dessa kirurgiska ingrepp. Det är hög tid att Electronic Arts plockar fram vinkelslip, borrmaskin och motorsåg – och börjar bygga om på allvar.

Innan den pyspunka som drabbat serien börjar påverka plustecknen i större utsträckning.

FAKTA

Fifa 15

Från 3 år

Format:

Playstation 4 (599 kr)

Xbox One (599 kr)

Playstation 3 (549 kr)

Xbox 360 (549 kr)

Pc (499 kr)

Spela även: ”Mario strikers charged” (Wii). För den som hellre spelar fotboll på basketplanstora arenor och är mån om att kunna elektrifiera bollen.

Visste du att... du numera kan signera lånekontrakt med superstjärnor i Ultimate Team? Dessa lån gäller bara några matcher och har givetvis stor inverkan på dassiga lagbyggen.

Just nu: ser vi fram emot årets upplaga av ”Pro evolution soccer”. Vilket vi kommer få göra ett tag till, eftersom den ovanligt nog inte släpps förrän 13 november.