En skymf – mot Tolkiens vision

Så långtråkigt att man önskar att man
kunde betala extra för bättre innehåll

1 av 5
SPELA

ACTION Härom dagen beslutade EU att Apple måste erbjuda alla europeiska kunder pengarna tillbaka inom två veckor efter inköp på Itunes och App Store.

Nu väntar vi bara på att vi ska kunna få vår tid och mentala hälsa tillbaka också.

Ögonen blöder

Vid en första anblick går ”Fight for Middle-earth” att missta för ett klassiskt hacka & slakta-spel i samma ådra som ”Golden axe” och ”Final fight”, eller de gamla Xbox- och PS2-spelen baserade på den första ”Sagan om ringen”-trilogin. Men där de flesta spelen i genren kräver åtminstone ett fingerborgsstort mått av taktik, flinkhet och finess nöjer sig ”Fight for Middle-earth” med att öppna fiendekranen och sedan ta lunch. Kvar lämnas man på ett slagfält så fult att ögonen blöder, översköljd av orcher som man avverkar genom att mekaniskt mosa tummen mot attack-knappen. Musiken består av en enda loopad slinga, och grafiken är så gräslig att specialeffekterna i filmtrilogin ser naturtrogna ut i jämförelse.

Vill betala extra

Det låter kanske orättvist att rasa mot ett spel som inte gör anspråk på en enda krona av ens pengar. Men bortom att skymfa Tolkien-förlagorna – om man nu bryr sig om sånt – gör ”Fight for Middle-earth” faktiskt anspråk på något minst lika värdefullt: ens tid och välbefinnande.

Det är så uselt att det får mig att önska att det var ett free to play-spel, att det någonstans i appen fanns en hemlig meny där det gick att köpa större variation, bättre kontroll och grafik mer avancerad än ”King’s field”.

Jag kan inte ens ordinera ”The hobbit: Battle of the five armies – Fight for Middle-earth” som sömnmedel, eftersom man riskerar att bli så chockad av dess uselhet att man hamnar i djup koma istället.

Om jag kunde skulle jag ge det ett minus för varenda bokstav i titeln.

FAKTA

The hobbit: Battle of the five armies – Fight for Middle-earth

Från 12 år

Format (testat överst):

Iphone/Ipad (gratis)

Android (gratis)

Spela hellre: ”Final fight: Double impact” (Xbox 360). Nej, vi skojar bara. Spelet du egentligen borde spela heter ”Magic sword” – men för att komma åt det på laglig väg måste du först ladda ner ”Final fight: Double impact”, där Capcoms ”Castlevania”-inspirerade fantasyspel ingår som en obskyr men briljant bonus.

Visste du att... fem minuter med ”Fight for Middle-earth” känns längre än att sitta igenom hela filmtrilogin?

Just nu: rotar vi i lådorna efter gamla goda ”Lego the hobbit” – ett av relativt få Tolkien-spel du borde ta i ens med tång.

ARTIKELN HANDLAR OM