Beviset på att världen är orättvis

Android- och IOS-spelet Gunbrick är ett förbisett litet mirakel

1 av 7
SPELA

PLATTFORM ”Gunbrick” har laddats ner 500 gånger.

Om världen är en rättvis plats bör det stå ”miljoner” mellan ”500” och ”gånger” nästa gång jag loggar in på Play-butiken.

Dumt – och briljant

Konceptet är lika dumt som det är briljant: i en framtid där ”hjul spelat ut sin roll” är Gunbricks – fyrkantiga lådor med en sköld på en av sidorna, samt ett stationärt gevär på en av de andra – det gängse sättet att ta sig fram. Genom att dra fingret åt ett håll på skärmen rullar man ditåt, och genom att trycka ner det får man gubben i lådan att avfyra sitt gevär. Sedan gäller det att nyttja dessa funktioner för att positionera sin lilla stridstärning åt rätt håll, medan ogästvänliga miljöer gör sitt bästa för att sätta käppar i ens låda.

Genom genial plattformsdesign och den unika kontrollmetoden växer det som från början framstår som en enkel bagatell till ett av årets hittills roligaste – och knivigaste – små mobilspelsmirakel.

Som en bortglömd skatt

Brittiska Nitromes plattformare är svårt beroendeframkallande – och så vackert pixelmålad att man knappt kan tro att det här inte är en bortglömd liten Game Boy Advance-skatt.

Det kommer antagligen aldrig att laddas ner av hundratals miljoner gamers.

Men jag kan åtminstone ge det nästan lika många plus.

FAKTA

Gunbrick

Format (testat överst):

Android (23 kr)

IOS (23 kr)

Jakob Svärd

ARTIKELN HANDLAR OM