Modigare än man kan tro

Heroes of might & magic III HD är en kärleksfull hyllning till det gamla mästerverket

1 av 13
SPELA

STRATEGI Den fegaste utväg som finns är den som går genom minnenas allé.

Ni vet hur det brukar gå till: en utgivarjätte köper upp en gammal populär spelserie och släpper några halvdana försök att överträffa originalsvitens magi. De misslyckas, ger upp sina kreativa ambitioner och restaurerar istället ett gammalt spel i serien för att åtminstone tjäna in några av alla de miljontals dollar de lagt på förvärvet.

Omsorgsfull uppdatering

Att jag över huvud taget orkar bli upphetsad inför Ubisofts senaste tilltag av det här slaget – ”Heroes of might & magic III HD edition” – är förstås ett kvitto på grundspelets odödliga kvaliteter. Spelmekaniken – där man bygger arméer ledda av hästburna hjältar och utforskar kartor fyllda av skatter, fiender och gömda föremål – är än idag lika oantastlig som schack.

Här skryter Ubisoft med att ha lagt över 30 000 timmar på att uppdatera det 15 år gamla originalets grafik med skarpare texturer, stöd för widescreen-upplösningar och inte minst en ny Steamworks-kompatibel onlinefunktion.

Skönare för ögat

Det de inte berättar är att moddare åstadkommit ungefär samma saker fast gratis, samt för länge sedan.

Ändå är det svårt att inte imponeras av hur noggrann ”HD”-uppdateringen av spelet är. Där spelets moddande fans säkerligen gjort sitt bästa för att piffa upp strategiklassikern är den kommersiella remastern precis så mycket skönare för ögat att utvecklingen av den framstår som fullt nödvändig. Främst tack vare den där sortens subtila visuella uppdateringar som gör att spelet ser precis lika bra ut som man minns det – trots att långt över ett decennium passerat sedan New World Computing ägde genren.

Ignorerar expansionerna

Tyvärr har Ubisoft helt ignorerat de viktiga expansionerna ”Armageddon’s blade” och ”The shadow of death”. Enligt deras utsago ska källkoden till desamma ha kommit på villovägar när serien bytte ägare. Det ger nyutgåvan en lättviktig känsla och det hela känns som upplagt för att de på mystisk väg ska ”råka dyka upp” i framtida betal-dlc:s.

Men trots förbehållen är ”Heroes of might & magic III HD edition” inte ett spel som definieras av sina enkla utvägar.

Utan hur svårt det är att slita sig från det.

FAKTA

Heroes of might & magic III HD edition

Från 12 år

Format:

Pc (nedladdning, 142 kr)

Finns även i annan version till Android-surfplattor och Ipad.

Jakob Svärd

ARTIKELN HANDLAR OM