Ger Wii U-utbudet en välbehövlig boost

Nicklas ”Nifflas” Nygrens Wii U-spel Affordable space adventures är det bästa hittills i år

1 av 8
SPELA

ÄVENTYR Har du 20 miljoner dollar skräpande på ditt bankkonto?

I så fall kan du köpa dig en plats på det ryska rymdskeppet Soyuz och bege dig ut på en resa du aldrig kommer att glömma.

Söker du ett mer prisvärt alternativ kan du istället ladda ner ”Affordable space adventures” till din Wii U. Då får du årets hittills bästa spel till konsolen – och sparar 20 miljoner dollar.

Äntligen användning för Wii U

Ytterligare en bonus är att du faktiskt får användning för den klumpiga och omständliga Wii U-kontrollen. Som ensam överlevande från en krasch på den främmande planeten Spectaculon är det tänkt att du ska manövrera ett litet, litet rymdskepp förbi otaliga faror. På Wii U-kontrollens skärm återfinns farkostens kontrollpanel, där ett sammelsurium av olika manicker och motorer pockar på din uppmärksamhet.

Genom att reglera dessa systems energinivåer kan skeppet navigera under vatten, undvika snillrika fällor och framför allt passera fienderobotar utan en skråma. Dessa patrullerande vakthundar känner av ljud, värme och elektricitet i deras omedelbara närhet, och det gäller att hitta ett lågfungerande läge på skeppet som gör det möjligt att smyga förbi dem.

För tankarna till ”Star trek”

Speldesignen är smått briljant och de många utmaningarna är oerhört kluriga. Och ger man sig på co-op-läget där tre spelare kan kontrollera skeppet tillsammans hamnar man rent associationsmässigt ofrånkomligen på Enterprise-bryggan i ”Star trek”. Spelarna i ”Affordable space adventures” tar nämligen på sig samma uppgifter som Spock, Chekov och Sulu utför i tv-serien – om än sällan med samma stoiska lugn.

”Affordable space adventures” gör sig således bäst i solitära sammanhang. Och även om det är en fattigmansversion av det där rymdäventyret du aldrig någonsin kommer ha råd med så skakar spelet liv i den där känslan att det fortfarande finns saker att upptäcka där ute.

En sanning som gäller oavsett om vi pratar om yttre rymden eller Wii U:s omöjligt skrala spelbibliotek.

FAKTA

Affordable space adventures

Från 7 år

Format:

Wii U (nedladdning, 190 kr)

Spela även: ”Year walk” (IOS). Vi behöver inte röra oss bortom vår egen planet för att hitta outforskade panoraman. Simogo Games visade oss att vi lika gärna kan färdas tillbaka i tiden hundra år. De bisarra folksagor som höll folk i schack i Sveriges gamla bondesamhälle är minst lika läskiga som den ändlösa rymden.

Visste du att… Nicklas ”Nifflas” Nygren, som skapat ”Affordable space adventures” tillsammans med danska spelstudion Knapnok Games, tidigare gjort de gulliga ”Knytt”-spelen?

Just nu: ser vi fram emot ”Mario”-pappan Shigeru Miyamotos tre specialdesignade Wii U-spel som släpps i år. Alla ska de nyttja den udda kontrollen på innovativa sätt.