Skolan måste agera genast

Mary Mårtensson: Ökningen av självmord bland unga måste stoppas!

1 av 3 | Foto: LINA SIKSJÖ
”JAG ORKADE INTE LÄNGRE” Kenny Svensson, 21, hade gjort ett självmordsförsök tidigare och hade långt framskridna självmordsplaner när han sökte hjälp inom psykiatrin i Karlstad. Detta kände personalen till. Ändå skrevs Kenny ut från slutenvården efter mindre än ett dygn – och remitterades till öppenvården.
NÖJE

Självmorden minskar i alla åldersgrupper – utom bland ungdomarna.

Det är hög tid nu att vi börjar förebygga psykisk ohälsa och självmordsförsök redan i skolan.

Mary Mårtensson.

2013 tog 1 600 personer livet av sig i Sverige. Av dem var 176 personer 15-24 år.

De var ungdomar som tappat hela tilltron till livets möjligheter. Att livet skulle kunna ha något bra att erbjuda dem.

Samma år försökte 2 432 ungdomar ta sitt liv. Andelen självmordsförsök var dubbelt så hög i denna åldersgrupp - som genomsnittet för alla åldrar.
 

Orsaken, tror experterna, är att depression inte upptäcks i tid hos ungdomar. De är sämre på att söka hjälp och får inte vård i tid.

Varannan förälder med ett barn under 20 år som tog sitt liv visste inte att barnet mådde dåligt, enligt en undersökning av läkaren Lud­mila Rosengren.

Ungdomarna vill inte belasta sina föräldrar. Tänker att de ska klara av det själva. Är rädda för att inte bli tagna på allvar. Kan tänka: ”Jag som har det så bra ska väl inte må så här dåligt?”.

Aftonbladet publicerade i februari 2014 en artikelserie om självmord bland unga.

Vi berättade om Kenny Svensson, 21. Han var politiskt underbarn. Hade varit ordförande i SSU Värmland, pluggade på högskolan, jobbade, ville bli journalist.

Men Kenny drabbades av en djup depression, slutade äta, slutade sova. Han sökte hjälp, blev inlagd en natt, släpptes ut. Fick mediciner och tre stödsamtal, innan han tog sitt liv. Hans föräldrar menar att han borde ha fått tvångsvård.

Men det går att få ned självmordstalen. Nu är det hög tid att vi försöker även bland ungdomarna.
 

En färsk EU-studie visar nu alltså att det går att förebygga självmordsförsök redan i skolan, med ett vetenskapligt program, Youth Aware of Mental Health Programme (YAM). Det halverar andelen självmordsförsök och allvarliga självmords­tankar hos eleverna. Det går ut på att öka skol­elevernas kunskaper och medveten­heten om psykisk ohälsa.

Så vad väntar vi på?

Skriv in programmet omedelbart i läroplanen för skolan samt lärarhög­skolan. Till dess är det upp till varje kommun och varje skola att införa programmet.

Börja nu!

Gilla #tillräckligs community på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM