Gry Forssells attack på SVT:s artistavtal

TV

Artister får inte ställa upp i liknande program: ”Det är pissigt av dem”

1 av 3 | Foto: Gry Forssell leder showen.

”Allsång på Skansen”-produktionen förbjuder artister att uppträda i konkurrerande tv-program.

Nu går Gry Forssell till attack mot SVT.

– Det är pissigt av dem, säger hon.

När sommarprogrammen slåss om de hetaste artisterna finns en ständig vinnare:

”Allsång på Skansen”.

Enligt Gry Forssell, programledare för ”Sommarkrysset” i TV4, hindrar SVT artisterna att medverka i liknande svenska program genom avtal. Först efter medverkan i ”Allsång på Skansen” är det fritt fram.

– Det handlar om många artister och det har alltid varit så. Det är en konstig inställning, man skulle ju kunna lösa det med att de inte kör exakt samma låtar eller medverkar samma vecka i olika program, säger hon.

”Pissigt av SVT”

SVT:s krav på artisterna slår hårt mot konkurrenterna.

– Jag är jättenöjd med vår uppställning. Men jag tycker det är pissigt av dem på SVT för när de bokar sina artister får de skriva på ett kontrakt om att de inte får medverka i liknande svenska tv-program förrän efter att de uppträtt på ”Allsång på Skansen”, säger hon.

Gry Forssell har tröttnat på att SVT utnyttjar sin ställning.

– Det är fult spel, gentemot både oss och Lotta på Liseberg. Det har alltid varit så. Känns inte så demokratiskt eller public service-aktigt. De har sin status och prestige. De är så stora, programmet är störst på svensk tv under sommaren, och kan göra lite som de vill, känns det som. Jag tycker det är trist, säger hon.

Claes Malmberg ska uppträda på ”Lotta på Liseberg” i år.

Han tycker att SVT:s kontrakt blockerar artister från att jobba.

– Det är vansinnigt. SVT behöver inte göra det. Sverige är ett sådant litet land. Det är otroligt viktigt för de unga artisterna att få en möjlighet att visa upp sig och skaffa sig en yrkeskunskap. Det kan man bara göra genom att jobba. Jag tycker det är tramsigt, säger han.

Väljer SVT

Lisa Nilsson har valt att endast besöka ”Allsång på Skansen”.

För henne handlar det om att prioritera. Hon vill inte synas för mycket.

– Det är en liten marknad, och man kan inte vara med i alla program. Jag skulle tycka att jag förbrukade min nuna i tv om jag var med i alla program. Jag väljer. Det blir för tjatigt, säger hon.

Rikard Wolff gör ”Allsång på Skansen” i mitten av juli. Han binds inte till något avtal men säger att han hört att de förekommer.

– Det påverkar nog mest de nya. Jag har varit i branschen i 35 år nu. Så jag vet att det alltid ställs olika krav på artister. Det är helt enkelt så branschen ser ut. Det är som det är, säger han.

På SVT vill man inte kommentera kritiken.

– Om kritiken tycker jag nog inte så mycket alls. Där har jag ingen kommentar. Det är en icke-fråga kan jag tycka, säger projektledare Susanna Jacobsson.

Gry Forssell menar att det inte ligger i ett public service-bolags uppdrag att konkurrera på det sättet.

– Nej... Ja... Nej... Det är helt fritt att säga så.

Men vad tycker du?

– Vi väljer att ge artister som ger bäst underhållning för våra tittare. De som vill komma får jättegärna komma. Det brukar inte vara några diskussioner runt avtalen.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth anser att det ska finnas mångfald och ett brett medieutbud.

– Vi kommer i höst att ge Myndigheten för radio och tv i uppdrag att analysera hur programverksamheten i allmänhetens tjänst påverkar mediemarknaden, säger hon.

SVT 1 i kväll 20.00 – premiär för ”Allsång på Skansen”