Ewa Fröling blev inlagd på psyket

Av: Frida Söderlund, Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Skådespelerskan: Jag mådde jättedåligt länge

1 av 2 | Foto: Ewa Fröling berättade om när hon blev inlagd på psyket.

Det sa bara pang.

Sedan låg Ewa Fröling tre månader på psyket utan ork att ens hålla uppe huvudet.

Avslöjandet i kvällens ”Stjärnorna på slottet” berör de andra deltagarna starkt.

– Det var omtumlande. Vi hade många privata stunder där vi pratade vidare om det, säger Claes Malmberg till Nöjesbladet.

Foto: LÄTTAR PÅ HJÄRTATI kvällens ”Stjärnorna på slottet” berättar Ewa Fröling om när hon blev inlagd på Ersta prykiatriska klinik.

Hon har gråten i halsen när hon talar ut om de svåra åren.

I kvällens ”Stjärnorna på slottet” i SVT berättar Ewa Fröling, 60, hur hon precis hade fått sitt andra barn – och gick igenom sin andra skilsmässa. Hon vände sig till läkare, socionomer och psykologer, men möttes av arrogans och okunskap.

– Alltså det här föraktet som jag har mötts av som ensam kvinna och konstnär är makalöst. Det vill jag inte att min värsta fiende ska få uppleva, säger hon i programmet.

Tog tio år

Efter det kom kraschen.

Ewa Fröling orkade inte ens hålla huvudet upprätt. I tre månader låg hon på Ersta psykiatriska klinik.

– Jag mådde jättedåligt länge. Jag har haft en lång rehabiliteringssträcka efter det här fallet. Säkert tio år.

I programmet torkar Philip Zandén, 58, bort tårarna. Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 74, håller Ewas hand. För de andra deltagarna blev avslöjandet omtumlande.

– Jag blev väldigt ledsen och sorgsen. Men blir ju bedrövad och jag tyckte väldigt synd om henne. Man blir ju arg på samhället också, att någon får behandlas så där, säger Claes Malmberg, 51, till Nöjesbladet och fortsätter:

– Att hon berättar har ett jättevärde. För de här frågorna lyfts ju nästan aldrig fram. Det är oerhört viktigt av det skälet.

Han tycker att Fröling är modig som berättar.

– Ewa har levt ett liv som är betydligt tuffare än alla våra andras. Vi hade många privata stunder när vi pratade vidare om det. Hon var stark. Samtidigt var det ganska högt inspelningstempo så vi fick också bearbeta det själva.

”Var chockerande”

Robert Gustafsson, 48, säger att de inte gjorde något break i inspelningen efter avslöjandet utan fortsatte att filma.

– Ja, faktiskt, men de förut­sätter ju att de som är med har respekt för den som berättar någonting, säger han och fortsätter:

– Men sättet hon blev bemött på, det var väldigt chockerande tycker jag. Det trodde man inte. Man trodde att vi hade bättre koll på den typen av problem och hur man ska hantera dem.

”Alla har bagage”

Ewa Fröling har avböjt att prata vidare med media om de svåra åren.

– Det är ju så att alla har något i bagaget, varje människa går ju igenom någonting. Något händer på vägen. Det är inte så märkvärdigt egentligen, säger Fröling till Nöjesbladet.

Publicerad: