Kritik inom SVT mot ’Wild kids’

avJon Forsling

TV

Tv-husets journalistklubb reagerar mot tortyrscenerna

Efter den senaste kontroversen kring ”Wild kids” är programmets framtid oviss.

Nu riktas intern kritik mot de tortyrliknande scenerna i skogen.

– Jag är förvånad att man använder den här typen av grepp, säger Pia Weisberg, vice ordförande i journalistklubben på SVT.

Foto: Magnus Liam Karlsson
Programledaren Ola Lindholm.

I säsongens första avsnitt av SVT:s äventyrsprogram ”Wild kids” fick deltagarna i uppgift att rädda barn som satt fastbundna vid träd med huvor över huvudet.

Momentet fick en del tittare att tänka på torterade krigsfångar, och resulterade i fyra anmälningar till granskningsnämnden för radio och tv. Granskningsnämnden har nu beslutat sig för att kräva ett yttrande av SVT i frågan.

– De har fram till den 14 juni på sig att komma med ett svar. Sen tas ett beslut i höst, säger handläggare Christoffer Lärkner.

”Läskigt för dem”

Nu riktas även intern kritik mot inslaget.

– Vi har diskuterat det här i klubbstyrelsen, och jag tillhörde dem som var mest kritiska. Jag är förvånad att man använder den här typen av grepp för att skapa en lek för barn. Barnen kanske inte drar samma paralleller som vuxna gör, men det kan vara nog så läskigt för dem ändå, säger Pia Weisberg, vice ordförande i journalistklubben på SVT.

Programledaren Ola Lindholm, 39, håller med om att vissa saker kunde ha gjorts annorlunda.

– Vi skulle ha förklarat att inga barn blev tvungna att sitta kvar med huvorna på efteråt. Annars tycker jag inte att vi gjort något fel. Det är bra och viktigt att vi har en debatt om var gränserna går, säger han.

Nina Svarvare, 12, var ett av barnen som deltog i den omtalade scenen i skogen. Hon säger till Nöjesbladet att hon uppfattade situationen som ”cool och spännande”.

– Det är tråkigt att det har blivit anmält. Jag tror ingen av oss barn tyckte det var läskigt, jag förstår inte hur man kan reagera på det sättet, säger hon.

Gör utvärdering

Även Lisa Andrae, projektledare på SVT, försvarar sekvensen.

– Det är olyckligt att folk känner så här. Vi kommer att göra en utvärdering efter säsongen, men jag tycker inte att det är så farligt som anmälarna påstår, säger hon.

Kommer ”Wild kids” tillbaka i höst?

– Inom kort får vi besked.

Nöjesbladet har sökt Kristina Colliander, chef för SVT:s barn- och ungdomsprogram, för en kommentar.