Experter: "Idol" är för slätstruket

TV

”Det saknas någon som är annorlunda och skapar hysteri”

Foto: Idol-finalister Olle Hedberg, Minnah Karlsson och Jay Smith.

"Idol" 2010 får kritik för att inte ha en stark karaktär som sticker ut från mängden.

– Det saknas någon som är annorlunda och skapar hysteri, säger Kenny Mattson, programchef på Gröna Lund.

Varje år kommer det fram en kull nya stjärnor från "Idol". Men det är långt i från säkert vem det är som blir den stora vinnaren i långa loppet.

Kenny Mattsson på Gröna Lund nämner Johan Palm som en deltagare som lyckades behålla en egen, kontroversiell stil. Som skapade hysteri där han befann sig.

Saknar det extra

Den sortens karaktär har inte "Idol"-juryn lyckats hitta i år, enligt TT Spektras rundringning till musikkritiker, kändisjournalister och artistbokare.

Årets idoler är duktiga sångare, men saknar det där lilla extra som skapar stjärn- och kändisglansen. Det gäller att våga vara sig själv och att ha en egen stil. Den av årets deltagare som delvis lever upp till kraven, och kan bli en kändis, är Jay Smith, enligt Annika Leone, biträdande redaktionschef och featurechef på Expressens kändisbilaga Extra.

– De har inte gjort om honom så mycket, utan han får se ut som han vill. Han får ha smink och trasiga kläder, och så kommer han nog att fortsätta även om han skulle vinna, säger hon.

Men någon Agnes eller Amanda Jenssen kan hon inte se i årets tävling.

En countryidol

Traditionellt finns få av tävlingens stora namn att hitta bland vinnarna. Agnes Carlsson vann visserligen 2005, men både Amanda Jenssen och Darin kom tvåa. Måns Zelmerlöw kom till och med femma.

Men för att över huvud taget kunna hitta stjärnor som har någon betydelse för musik- och kändisbranschen, tror Kenny Mattson att TV 4 måste röra om i grytan. Karaktärerna behöver bli tydligare.

– Vem vet, vi behöver kanske en senioridol, en countryidol eller en dansbandsidol om vi ska kunna gå vidare, säger han.

Ida Wenström/TT Spektra

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol