”Oväntat kraftfullt – och otippat bra”

Av: Martin Söderström

Publicerad:
Uppdaterad:

Het, ljummen eller kall? Martin Söderström har svaret – kollar ”Idolernas” dagsform

Gospel. Med självaste Carola som coach.

Det är veckans tema i ”Idol”.

Nöjesbladets Martin Söderström var på plats under torsdagens repetitioner och kollade in Idolernas dagsform.

Foto: HANNAH MODIGH.
Martin Söderström, aftonbladet.se:s nöjeskrönikör.

Johan Palm:

1. ”Long train running”

2. ”Free falling”

Istället för att göra en särkklädd gospelkliché ger Johan Palm regelboken några svidande örfilar innan han slänger den i vägrenen. Doobie Brothers-låten fyller han istället med sprucken aggression och glödgad närvaro. Och det är lika oväntat kraftfullt som otippat bra. Tom Petty-covern däremot saknar både riktning, vilja och pondus och haltar oroväckande svajigt hela vägen fram till mållinjen.

Dagsform: Ljummen.

Alice Svensson:

1. ”Shackles”

2. ”Independent women”

Mary Mary-låten är ju, redan från början, ett stycke komprimerat solsken. Och Alice tar vara på det lätta och varma i sången, och låter glädjen stå helt i fokus. Inte superoriginellt, men klart medryckande.

Men precis som i fallet med ”Crazy in love” förra veckan saknar Alice den attityd och bergfasta självförtroende som ”Independent women” kräver.

Det här blir tyvärr urvattnat och generande osäkert.

Dagsform: Ljummen.

Kevin Borg:

1. ”(Your love keeps liftin' me) Higher and higher”

2. ”The way you make me feel”

Glöm Jacko-covern. Den är visserligen stabil och proffsig, men mer en ”Sikta mot stjärnorna”-kopia än ”Idol”. Det är hans första framträdande ni absolut inte får missa.

Inte bara är valet av Jackie Wilsons paradnummer ett absolut utsökt låtval som är värt en stående ovation i sig. Sättet som Kevin gör den är en feelgood-attack av yttersta kaliber. Maltesen är så taggad att han är självlysande, och han fyller numret med genuin, guldstöpt glädje och smittsam energi. Utan tvekan hans absolut största stund i ”Idol” och nog för att skicka honom direkt till final.

Globen nästa, Kevin?

Allt annat vore faktiskt vansinne.

Dagsform: Het.

Robin Bengtsson:

1. ”Joyful, joyful”

2. ”My love is your love”

Grabben från Svenljunga fortsätter att imponera. Lyssna på inledningen av hans ”Joyful, joyful” – vilken otroligt skön sammetsröst killen har att plocka fram vid behov. Synd att gospelkören kommer in och förvandlar alltsammans till obehagligt klämmig frikyrkofluff.

Whitney Houston-covern är ju, på papperet, ett fullständigt bananas låtval. Men Robin tar i från tårna, sjunger låten för allt vad hans kropp förmår och lyckas skapa något imponerande känslosamt. Repets gladaste överraskning.

Dagsform: Het.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN