Filmtips 3 augusti

Foto: Katrin Cartlidge och Lynda Steadman har båda vuxit till sig och kommit upp sig.
TV

Flickor i karriären

Då och nu, unga nerviga studenter som blivit mogna yrkeskvinnor.

Filmen visar möten mellan Hannah och Annie. När de återförenas i dag. Och under student-åren när de delade lägenhet.

Från slitigt, ångestfyllt och trassligt till vuxet, välpressat, städat. Men det visar sig att osäkerheten under knytblusarna är lika stark som den under punkfrisyrerna.

Välspelad och underhållande med den utmärkta Katrin Cartlidge (Naken och Breaking the waves) som Hannah. Vass och spydig, inte minst mot de stackars killar som hamnar i flickornas närhet. Men också bräcklig under den kaxiga svadan.

Lynda Steadman som Annie är en annan sort, men rollerna som stark och svag skiftar mellan dem.

Som i livet. Precis som i regissören Mike Leighs tidigare film "Hemligheter & lögner", som var en starkare berättelse, är det människor man tror på, grips av och känner igen. (Career girls, 1997)

SVT 2

21.15

Boys don´t cry

Den verkliga historien om Teena Brandon som föddes som flicka men kände sig som man. Klädd i killkläder blev Brandon först vän med unga människor i liten Nebraska-stad. Men det tog en våldsam vändning.

Mycket bra skådespel av främst Hilary Swank och Chloë Sevigny som flickvännen. (1999)

Canal+ Gul

20.30

Magnolia

"Short cuts"-liknande drama av Paul Thomas Anderson med Tom Cruise som sexfixerad macho-terapeut och Julianne Moore som ångerfull hustru till tv-mogul. Medan mannen ligger för döden utspelas flera bisarra historier som verkar hänga ihop. Ödet och slumpen, ett grodregn och en bibeltext betyder mycket. (2000)

TV 1000 Cinema

17.00

Neonbibeln

Gena Rowlands spelar en äldre släkting till lidande pojke i 1940-talets USA. Hon är som alltid mycket bra och trovärdig. Ett svart drama om ensamhet, med stråk av ljus. Regisserat av personlige brittiske filmskaparen Terence Davies, som senaste gjorde "Glädjens hus". (The Neon bible, 1995)

SVT 1

0.00

Hålla andan

Handlar om fyra svarta kvinnor, deras vänskap och kärleksbekymmer med olika typer av karlar. Whitney Houston spelar Savannah och sjöng förstås flera av låtarna på soundtracket. Mycket skrevs av Babyface, men på soundtracket hörs också Aretha Franklin och TLC.

De tre andra väninnorna görs av Angela Bassett, Loretta Devine och Lela Rochon. Bland männen finns Gregory Hines, Mykelti Williamson, Giancarlo Esposito och Wesley Snipes.

Bygger på en bok av Terry McMillan som skrivit flera läsvärda romaner.

Filmen är regisserad av Forest Whitaker, begåvad skådespelare som vi bland annat sett i "Bird", "Panic room", "Ghost dog" och "Smoke". Han regisserade även den romantiska komedin "Livet går vidare" med Sandra Bullock. (Waiting to exhale, 1995) TV 4

21.00