Sexmord i Stockholm

Mannen på balkongen

TV

Bästa filmen, av sex, i den här omgången av Martin Beck-deckare.

Sexton andra filmer, som inte bygger på Maj Sjövalls/Per Wahlöös böcker utan är originalmanus av Rolf Börjlind, ibland ihop med hustrun Cecilia, har sedan dess gjorts och visats på bio, video och kabel-tv under de senaste åren.

Där spelar Peter Haber huvudrollen, här är det Gösta Ekman, som spelar en lite sliten och trött polis så övertygande att man åtminstone för stunden glömmer bort Carl-Gustaf Lindstedts (1921–1992) geniala gestaltning i Bo Widerbergs ”Mannen på taket” (1976).

Rolf Lassgård fick något av ett genombrott som cyniske Gunvald Larsson, Kjell Bergqvist och Niklas Hjulström kompletterar utmärkt som Lennart Kollberg/Benny Skacke.

Här handlar det om sexmord i Sommar-Stockholm, massmedia piskar upp stämningen och poliserna blir allt mer desperata i jakten på mördaren...

Regissören Daniel Alfredson berättar skickligt historien, utan att frossa i spekulativa detaljer. (1993)

SVT 2 23.10

Fight Club

En provocerande Hollywoodfilm om våld, en slags modern variant av ”A Clockwork orange”. Filmens ”berättare”, Edward Norton träffar Brad Pitt, som startar Fight Club, en snabbt växande organisation där män bankar ångesten och skiten ur varandra med knytnävarna. David Finchers alltid lika suggestiva bildspråk och en rejäl överraskning mot slutet. (1999)

TV 1000 22.00

Beck - Öga för öga

En av de bästa filmerna i den nya serien om kommissarie Martin Beck (Peter Haber).

Den här gången hamnar främst polisgängets kvinnliga medarbetare (Stina Rautelin, även känd från Rederiet) i centrum, i jakten på en seriemördare. Så småningom kommer man fram till att offren har två saker gemensamt: de har fått sina ögon utskurna och de har gått i samma skolklass, för 25 år sedan.

Göran Forsmark (Jägarna, Skärgårdsdoktorn) och Lena T Hansson är mycket bra i viktiga biroller.

För regin svarar Kjell Sundvall. (1997)

TV 4 21.00