Publicerad:
Uppdaterad:

Benny avslutar årets Allsång

Publicerad:
Uppdaterad:
Benny Andersson.
Foto: Lotte Fernvall
Benny Andersson.

– På tisdag är det avstamp, säger Benny Andersson.

Han tar över där Berghagen slutar.

Det handlar om premiären för ”världens kortaste turné” med Benny Anderssons orkester, som äger rum i finalen av ”Allsång på Skansen”. Ett och annat stamp i Sollidens tiljor lär det också bli, när den folkliga orkestern släpper loss.

Tips till alla som ska köa för en plats till finalen Av ”Allsång på Skansen”: Packa med dansskorna! Om Benny Andersson får sin vilja fram kommer hela Skansen att bjuda upp på tisdag kväll. Det är det som är poängen.

– Vi spelar dansmusik, säger Benny. I sommar har min orkester bokat in sig på riktiga, gammaldags dansbanerotundor, typ Galejan på Skansen. Det ska bli jättekul!

Sommarängar, bryggdans, fniss, fågelkvitter, folksjäl, vemod, mygg... allt är ord som nämnts i samband med Benny Anderssons orkester. Förra året höll de på att välta apburarna när de framträdde på Sollidens scen.

Själva orkestern bildades för cirka två år sedan. Benny skrev på lite ny musik, tänkt för hans gamla spelmanslag Orsa spelmän, där han varit med sedan 1987. Men spelemännen räckte liksom inte till. Några instrument saknades. Så Benny började ragga.

– Jag ringde runt till lite kamrater för att fråga om de var intresserade av att vara med på ett litet projekt, säger Benny. Jag kände alla innan, utom Calle Jacobsson, som spelar tuba. De tyckte att det var en bra idé.

– Det blev en annorlunda, rolig sättning på orkestern. Fiol, klarinett, tramporgel, trummor, tuba, flöjter, saxofon, gitarr, cello, piano, två dragspel. Lasse Rudolfsson spelar dragspel. Han har bland annat regisserat ”Kristina från Duvemåla” och ”Chess”.

Vad var det ni ville tillföra genom att bilda just den här orkestern?

– Man kan säga att den är originell på så sätt att vi spelar en sorts musik som är en blandning av gammal folktradition tillsammans med lite... ja, fyrtio-, femtiotalssväng, sådär.

Det hela låter lite skruvat. Som om någon tagit gamla valser, schottisar, polskor, jazzlåtar och folkparksdängor, blandat ihop dem och vridit dem ett extra varv. Och oarrangerat ska det vara.

– Vi repar inte, utan om alla kan en låt så bestämmer vi vilken tonart det ska vara och så sätter vi igång. Det blir spelmansaktigt, trots att vi är så många.

Bennys orkester består i sin fulla dräkt av hela sexton personer. Förutom Benny själv, Lasse Rudolfsson och Calle Jacobsson, som nämndes ovan, Göran Arnberg, Janne Bengtsson, Pär Grebacken, Jogga Ernlund, Leif Lindvall, Jörgen Stenberg och de andra fem medlemmarna i Orsa spelmän: Leif Göras, Nicke Göthe och brorsorna Kalle, Olle och Perra Moraeus. Bernard Löhr är ljudtekniker.

Idel ädla män.

Var är kvinnorna?

– Vi har ju Helen Sjöholm också, vår ”refrängsångerska”.

Helen ja. Självklar står hon där, mitt i gubbröran, som en röd vallmo i rågen. Man tänker på Alice Babs, Monica Z, Brita Borg, Ulla Billquist... allt i ett, fast förstås väldigt mycket Helen själv. Hon sjunger ”Vår sista dans” på skivan ”Benny Anderssons orkester” från 2001. Då ser man dem, fyrtiotalsdamerna, med sina lagda frisyrer och sommarprickiga klänningar. I väntan på ett ”får jag lov?”.

När Benny Anderssons orkester var med i förra årets ”Allsång på Skansen” var det just ”Vår sista dans” som spelades. Det programmet blev en sån triumf att Lasse Berghagen var nervös för att överhuvudtaget fortsätta med allsången. Benny, å sin sida, verkar inte på något vis darrig inför att göra om fjolårets manöver. Tvärtom är han tvärlugn och avslappnad på sommarstället.

– Jag är jättebra på att ha semester (skratt).

Till den lilla sommarturnén har Benny Anderssons orkester snott åt sig en gästsångare, en mycket prominent herre – Tommy Körberg.

– Tommy och jag har känt varandra i över tjugo år. Vi träffades väl ute på vägarna en gång när Tommy var med i Maniacs och jag var med i... eh, gamla Hepstars, kanske? Men vi började inte jobba ihop förrän 1982, med ”Chess”-skivan. Han och Helen är med i ”Chess” på Cirkus nu.

Som av en händelse medverkar Tommy Körberg också i ”Allsång på Skansens” final nu på tisdag. Man vet inte om Tommy kommer att sjunga med Benny Anderssons orkester just då. Men det är troligt. Särskilt som Tommy dök upp som ”hemlig gäst” under det folkfestliga framträdande som orkestern gjorde på Galejan i slutet av förra sommaren. Där fanns en danspublik på 3 000 personer, och hela orkestern fick blodad tand.

Tommy Körberg, Helen Sjöholm, Lars Rudolfsson... Det är en del namn som återkommer när man läser om Benny Andersson. Nästan lite rundgång.

Blir det inte tjatigt att jobba med samma personer hela tiden?

– Nej absolut inte. Varför skulle man bryta ett samarbete som fungerar så bra? Jag jobbar med de personer jag uppskattar.

Varför ska man lyssna och dansa till Benny Anderssons orkester på turné i sommar?

– Om man vill ha kul, säger Benny Andersson. Punkt slut.

Och det vill man ju.

Världens kortaste turné

Maria Arnstad

Publicerad:
Publicerad: