TV

”Svenska deckare är bättre än våra”

Av: 

Torbjörn Ek

TV

Brittiske kriminalkungen Martin Shaw älskar Millennium-filmerna

Sverigeaktuell Martin Shaw spelar kommissarie Gentley som du kan se på bästa sändningstid i sommar. Så gillar du klassiska brittiska kriminalserier vet du vad du ska göra på lördagskvällarna.

Foto: STEFFAN HILL/BBC

LONDON. Han är kungen av brittiska kriminalserier just nu.

Men Martin Shaw från ”Kommissarie Gentley” skulle hellre göra svenska deckare.

– Det är mer take it or leave it eller fuck off. Jag skulle önska att brittiskt drama var mer på det sättet, säger han.

Lisbeth Salander i första ”Millennium”-filmen.

När ”Morden i Midsomer” byter ut sin inspektör Barnaby passar uppstickaren Kanal 9 på. Med ”Kommissarie Gentley” hoppas man kunna locka över tittare till en ny engelsk gentlemannapolis i övre medelåldern.

Har spelat domare

För Martin Shaw, 66, är rollen som brottsbekämpare inget nytt. I slutet av 70-talet var han hemlig agent i ”The professionals”, på 90-talet blev han polischef i ”The chief”, han har spelat författaren PD James kommissarie Dalgliesh och i ”Judge John Deed” var han domare i högsta domstolen mellan 2001 och 2007.

– Tv-chefer är ju bekväma och vill inte ta några risker, så de tänker att eftersom jag lyckats med såna roller förut får jag göra dem igen.

Är det frustrerande?

– Ja jo, men samtidigt är det här populära tv-serier som folk kommer ihåg. Jag har spelat fler homosexuella än snutar, men det minns ingen.

”Vi borde våga mer”

När Nöjesbladet träffar Martin Shaw i London har han svårt att sätta fingret på vad som gör brittiska kriminalserier så populära.

– Vi är inte fullt så kosmetiska som i USA, men inte heller lika modiga som i Europa. Vi får inte svära och inte heller visa för mycket detaljer. Vi borde våga gå längre.

Själv vill han helst vara närmare svenska deckare.

– Jag har precis sett ”Millennium”-filmerna. Så skulle jag vilja att det var här också. Där var man fullständigt orädd. Det är take it or leave it eller fuck off, Jag älskade det! Jag skulle önska att brittiskt drama var mer på det sättet, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert: