Mejla

Jan-Olov Andersson

En av alla tiders bästa ”På spåret”-matcher

Publicerad:
1 av 3 | Foto: SVT
Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin fick revansch för fjolårsförlusten.

TV

Revanschmötet från förra säsongens final blev en av alla tiders bästa ”På spåret”-matcher.

Och kanske sjöng Mikael Rickfors till sig en plats i nästa säsong av TV 4:s ”Så mycket bättre”.

Förra säsongen var Johar Bendjelloul/Josefin Johansson och Gunnar Bolin/Amie Bramme Sey verkligen de båda par som var förtjänta av att gå till final. Sedan blev finalen i sig en tämligen avslagen historia, som ”Jossars”, som Kristan Luuk kallar dem, vann rätt överlägset genom att vara minst dåliga. 29-17 är inte poängsiffror att skryta med.

Revanschmötet, när de nu möttes i gruppfinal, slog det däremot gnistor om.

– Den bästa matchen under våra tio år, konstaterade Kristian Luuk, som ju tog över programmet ihop med domaren Fredrik Lindström säsongen 2009/2010.

En blixtrande inledning. Johar Bendjelloul drog direkt i nödbromsen på tio poäng på Tirana, då han kände till bröderna John och Jim Belushis albanska rötter.

Spänning in i det sista

Det fortsatte med höga poäng på delfrågorna och aldrig mer än en fyrapoängsledning för ”Jossars”. Motståndarna arbetade sig ikapp ett par gånger.

Sedan avgjorde en fråga kring resmålet Åbo. ”Jossars” diskuterade vilken svensk kung som kunde vara rätt svar, nämnde Johan III flera gånger, men svarade till slut Erik XIV. Gunnar Bolin sa blixtsnabbt rätt svar: Johan III.

Det betydde en enpoängsledning. På sista musikfrågan var båda lagen rätt säkra på ett av svaren, men helt ute och cyklade på det andra. Spänning in i det sista, alltså.

Så bra var lagen

Johar Bendjelloul/Josefin Johansson. Han har varit programledare i Sveriges Radio och Sveriges Television. Jobbar numera som profilerad skribent på Dagens Nyheter. Hon är komiker, sångerska, skådespelerska och programledare och har hörts i många program i Sveriges Radio. Hans lite allvarligare framtoning och hennes medvetet flamsiga uppträdande fungerar utmärkt ihop. Kompletterar också varandra väldigt bra kunskapsmässigt. Fick ihop lika många poäng, 38, som när de vann förra veckan. Ändå räckte det inte.

Gunnar Bolin/Amie Bramme Sey. Han har i många, många år varit en av Sveriges Radios mest uppskattade röster. Både kultur- och utrikeskorrespondent. År 2010 fick han Lukas Bonniers Stora journalistpris. Hon är programledare i Aftonbladets morgon-tv. Leder podden ”Raseriet” med kusinen Fanna Ndow Norrby. Tillsammans har de gjort tv-serien ”Amie & Fannas Striptrip”, som finns på SVT Play. Vann på 39 poäng, efter att ha vänt matchen två gånger.

Mikael Rickfors gästade ”På spåret”.
Foto: SVT
Mikael Rickfors gästade ”På spåret”.

Så bra var musiken

Mikael Rickfors. Har en av Sveriges mäktigaste röster. Tolkade utmärkt Avicii-låten ”Lonely together”. Fortsatte med en finstämt känslig ”Höstvisa”, med text av Tove Jansson. Den med refrängen Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna minut för minut.
Om någon i TV 4:s ”Så mycket bättre”-redaktion såg programmet, borde de rimligtvis ha tänkt att Här-har-vi-vår-veteran-till-nästa-säsong. Rickfors kan trollbinda en publik vad han än sjunger. Och har gott om bra egna låtar för andra att tolka.

Bisarrt replikskifte: I dag har du Yvonne Lombard-glasögon (Kristian Luuk). Ja, en liten markering att det är nytt år (Fredrik Lindström).
Pilsnerfilmsreplik: Ti'ra killar, sa Gunnar Bohlin och visade generationsgapet mot tävlingspartnern Ami Bramme Sey, som inte förstod någonting. Som Fredrik Lindström sa: Ett uttryck ingen använt sedan 1956…

Publicerad:

LÄS VIDARE