Foppa avslöjar: Jag var livrädd

TV

Var tillbakadragen och blyg som ung: Jag gick inte upp på morgonen

1 av 5

Han må ha spelat ishockey framför miljontals tittare under hela sin proffs­karriär.

Men dessförinnan var Peter Forsberg livrädd för att stå framför folk.

När det var föredrag i skolan gick han hem.

– Jag var superblyg, säger han.

Peter ”Foppa” Forsberg, 42, är tveklöst det tyngsta namnet i årets ”Mästarnas mästare” i TV4.

Med två OS-guld, två VM-guld och två Stanley Cup-segrar (NHL), är han en av världens bästa ishockey­spelare genom tiderna.

Men rampljuset var aldrig något som lockade killen från Örnsköldsvik. Tvärtom. Att synas i tv och att prata inför folk var inget han gillade som tonåring.

– Att stå framför folk var det värsta som fanns alltså. Då gick jag hem från skolan. Jag skulle inte gå upp på morgonen om det var föredrag. Jag sa ingenting, utan satt och mumlade för mig själv, säger han i programmet.

”Medaljens baksida”

Första gången han spelade ishockey framför tv-kameror var i finalen av ungdomsturneringen ”TV-pucken” 1988.

När han i programmet berättar om matchen säger han att han var mer orolig för kamerorna än för själva finalen.

– Jag var jättenervös inför att kamerorna skulle filma oss en och en innan matchen. Jag står där och ser så rädd ut som man kan vara framför en tv-kamera. Man kan säga att det var medaljens baksida. Jag höll ju inte på med hockey för att få vara med i tv utan för att jag älskade att vara på banan, säger Forsberg.

Till Nöjesbladet säger Peter Forsberg att han undvek att stå i rampljuset så mycket han kunde, men till slut var han tvungen att komma över det.

– Jag kom ur det för att jag inte hade något val. Det tillhörde mitt jobb. Jag hade väl mediaträning ett par gånger, men det handlar nog mest om att man blir äldre och får mer själv­förtroende, säger han.

Finns det något spår kvar av osäkerheten?

– Ja, det finns det väl. Jag gör det inte gärna självmant. Jag är oftast inte den som ställer mig upp och håller tal på middagar, men jag är absolut inte lika rädd som jag var innan, absolut inte lika nervös.

Varför var du nervös?

– Jag var väldigt blyg och tillbakadragen i allmänhet. Jag var inte den som tog mest plats i skolan eller i kompisgruppen heller.

Blev röd i ansiktet

Den före detta inne­bandyspelaren Niklas Jihde, 39, hade också stora svårig­heter med att stå framför folk, berättar han i ”Mästarnas mästare”.

– Jag kunde vara ute i någon liten innebandyklubb och skulle dela ut pris. Då blev jag så generad i början att jag fick ta Clerasil på kinderna för att det inte skulle synas att jag blev röd i ansiktet, säger han, och tillägger:

– Vi fann en trygghet i idrotten som gjorde oss båda starka på något vis. Det är idrotten som gjort att man klarar av att hålla en intervju framför många miljoner tittare idag, säger Jihde i programmet.

”Mästarnas mästare” sänds på SVT1 i kväll klockan 20. 

ARTIKELN HANDLAR OM