Lundgren: ”Ville se trailern åtta gånger”

Av: Joni Nykänen

Publicerad:
Uppdaterad:

Fullspäckad av referenser till långfilmer

1 av 4

Döden. Svampmoln. Deppmusik.

Den sista säsongen av SVT:s ”Historieätarna” blir explosiv – åtminstone om vi får tro trailern.

– Vi har valt filmer som på olika sätt säger något om sin tid, säger Lotta Lundgren.

”Historieätarnas” nya trailer är fullspäckad av referenser till långfilmer.

– Jag ville se trailern åtta gånger. Jag tyckte att den var jätterolig, säger programledaren Lotta Lundgren till Nöjesbladet.

Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet”, Colin Nutleys ”Änglagård”, Lukas Moodyssons ”Fucking Åmål” är några av filmerna som finns representerade.

Coverversionen av ”Wicked game” skulle också kunna kopplas samman med David Lynchs ”Wild at heart”, där Chris Isaaks original förekommer. Även Erik Haag förekommer i full ”Rulle”-utstyrsel.

Trailern inleds ödesmättat med Lundgren utklädd till Ingmar Bergmans version av liemannen, med ett klipp till texten ”Historieätarna – sista säsongen”.

– Vi har valt filmer som på olika sätt säger något om sin tid, och scener som fått fäste i kulturen. Vårt uppdrag som programledare i den här serien är ju att fysiskt och mentalt leva oss in i varje tid med alla till buds stående medel, och att försöka kopiera tilltalet i tidens filmer ger en del värdefulla nycklar, säger hon.

Fortsättning till ”Landet brunsås”

”Historieätarna” med Lotta Lundgren och Erik Haag hyllades direkt när serien hade premiär 2012 som fortsättning på ”Landet brunsås” där även Henrik Schyffert medverkade.

I december 2015 kunde Nöjesbladet berätta att ”Historieätarna” skulle få sin sista säsong under 2016.

Nu är vi där. Premiären äger rum den 14 november i SVT1 och SVT Play.

Publicerad: