Han skapade ett nytt sätt att göra tv

Steven Bochco blev den moderna dramaseriens fader

Foto: Chris Pizzello / AP TT NYHETSBYR N
Steven Bochco.
TV

I förrgår dog Steven Bochco, den amerikanske manusförfattaren och producenten som har kallats den moderna dramaseriens fader.

Som barn var det lite kittlande när pappa lät mig stanna uppe lite längre en kväll och titta på ”Spanarna på Hill Street”.

Jag var för liten för att förstå handlingen, men sög i mig stämningen, bilderna och stilen – de smutsiga miljöerna på polisstationen, de gråa vyerna över en stad som aldrig identifierades under seriens gång, ett ständigt myller i form av ringande telefoner, gapiga småfifflare som just gripits och poliser som jonglerade jobbet och privatlivet, från morgon till kväll i varje avsnitt.

Det var som att smygtitta på vuxenvärlden.

Steven Bochco kom till Los Angeles på 1960-talet och började jobba för Universal, bolaget som blev hans plantskola. Där lärde han sig att skriva tv-manus och jobbade med flera serier.

Ett av hans mest berömda verk från den tiden var ett manus för deckarklassikern ”Columbo” som regisserades av en ung, då fortfarande rätt okänd, Steven Spielberg.

Första försöket floppade

Ett annat av hans ”Columbo”-manus regisserades av Alf Kjellin som i början av 70-talet alltmer hade börjat placera sig bakom kameran än framför.

Bochco lärde sig inte bara skriva, utan även producera. I slutet av decenniet lämnade han Universal, anställdes av ett annat produktionsbolag och började skapa egna serier. Första försöket, ”Paris”, floppade. Men 1981 kom ”Spanarna på Hill Street”.

1 av 3 | Foto: NBC
”Spanarna på Hill Street”

Det var ett nytt sätt att göra tv, som med sin nästan dokumentära, nerviga stil kändes närmare verkligheten. Berättelser kunde pågå under flera avsnitt. Tidigare skulle alla trådar knytas ihop på en timme, annars var det tvålopera man sysslade med.

Det svartvita suddades ut och gråzoner dominerade; allt var inte längre bara gott och ont.

Naket och svordomar

Serien belönades rikligt med Emmys, men Bochcos nästa succé blev en ännu större tittarframgång – ”Lagens änglar”, som följde samma koncept som ”Spanarna på Hill Street”, men i lyxigare miljöer.

Hans sista stora framgång kom på 90-talet. Ännu en polisserie, ”På spaning i New York” – men kontroversiell på grund av naket och svordomar.

Tiden sprang ifrån Steven Bochco. I intervjuer det senaste decenniet pratade han om att det fanns en klyfta mellan honom och tv-cheferna. De byttes ut då och då, men var alltid i samma ålder. Själv blev han äldre.

Bochco kunde dock vara nöjd med vad han åstadkommit. Han revolutionerade tv-dramat och den för sin tid ogenerade ”På spaning i New York” öppnade dörren för nästa kapitel i tv-historien, med serier som ”Breaking bad” och ”Game of thrones”.


ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-serier