Ramberg: ”Jag ville få slut på saker och ting”

Skådespelaren öppnade upp om sin panikångest i tv

En ovanligt känslosam Örjan Ramberg, 66, bröt ihop i gråt i gårdagens ”Stjärnorna på slottet”.

Men tittarna fick inte veta hur allvarlig hans panikångest faktiskt var under ungdomsåren:

– Det fanns i mina tankar ständigt och jämt: att få slut på saker och ting, berättar han för Nöjesbladet.

I kvällens avsnitt av SVT-succén ”Stjärnorna på slottet” var det Dramaten-skådespelaren Örjan Rambergs tur att stå i centrum.

Han berättade bland annat om sin svåra barndom, där han övergavs av sin far och tvingades åka på sommarläger där han misshandlades av andra barn.

”Jag var utanför kroppen”

I ungdomsåren använde han droger – och upplevde stunder av svår ångest. Örjan Ramberg berättade bland annat om en incident på en spårvagn i Göteborg, då han plötsligt började få svårt att känna av och styra sina händer.

– När jag stod där på spårvagnen kände jag inte att jag hade någonting med någonting att göra, och inte heller att min kropp hörde till mig själv. Jag var utanför den kroppen. Ordet panikångest fanns ju inte på den tiden, men det var panikångest jag hade, berättar han för Nöjesbladet.

– Jag kan inte riktigt förklara vad det berodde på, och framför allt inte vilken kemi som uppstår i kroppen och hjärnan för att det ska bli så. Jag hade velat att det skulle vara mer om det i programmet, fortsätter Örjan Ramberg.

”Förstår inte meningen med livet”

Anledningen till att han berättade så självutlämnande om sina psykiska problem i ungdomsåren var att få upp diskussionen kring mental ohälsa bland unga på agendan:

– Unga människor som tappar sugen, som kanske går och hänger sig utan att lämna någon lapp och utan någon synbar anledning. Det skrivs ju mycket om det. Det är ju för att man grips av en viss typ av existentiell ångest, man tappar alla dimensioner och förstår inte länger vad meningen med livet är, säger Örjan, som tror att hans droganvändande i ungdomen kan ha bidragit till ångesten han upplevde:

– Jag tror att det kan ha varit en del av anledningen.

Funderade du någonsin på att ta livet av dig när du mådde som sämst?

– Inte aktivt, men det fanns i mina tankar ständigt och jämt: att få slut på saker och ting. Man jag stod aldrig vid något brofäste, jag satt aldrig med något rakblad eller någon revolver, säger Örjan Ramberg.

Publisert: