Erik Johansson: ’Underskatta inte de högerextrema’

avRebecca Haimi

Publicerad:

Rasism, hat och terror SVT:s i nya drama ”Blå ögon”

1 av 3
Erik Johansson säger att hans roll i ”Blå ögon” var ”en mardröm”, men den viktigaste han gjort.

Rasismen växer i SVT:s nya storsatsning.

Skådisarna har studerat Breivik och Rosenbad, och vill att vi pratar om hatet.

– Vi är naiva, säger ­Louise Peterhoff, som ­spelar huvudrollen.

SVT:s nya dramasatsning heter ”Blå ögon”.

Det är valtider. Främlingsfientliga Trygghetspartiet blir större och från regeringskansliet försvinner plötsligt justitieministerns stabchef. Samtidigt planerar en hemlig terrorgrupp ett antal våldsdåd.

Sådan är handlingen.

Det är inget svenskt ”­Borgen”, men har internationella ambitioner.

– Det här ska kunna visas på BBC4 utan att man skäms, säger Alex Haridi, manusförfattare.

Tv-serien spelades in i våras, mitt under brinnande valtider.

I en scen hålls ett torg­möte, där Trygghetspartiet ska rekrytera väljare.

Ilskna åskådare

– Det var jobbigt. Vi hade mycket statister och vi stod på Trygghetspartiets sida och applåderade. Många förbipasserande som inte förstod att det var en filminspelning stannade och undrade vad det var för ett parti. Några skrek ”inga ­rasister på våra gator”, ­säger skådespelaren Karin Franz Körlof, 28, som ­spelar dotter till en av politikerna.

Skådisarna i seriens hemliga terrorgrupp tvingades ännu längre in i hatet.

Erik Johansson, 35, och Adam Lundgren, 28, studerade Anders Behring Breivik, nationalsocialistiska torgmöten och pratade med Expo inför inspelningen.

Trots att rollen ibland kändes som ”en mardröm”, är det den viktigaste Erik Johansson har gjort, säger han.

– Vi vill fördjupa bilden och hålla upp en spegel mot var Sverige befinner sig i dag. Vilka de här människorna är. Man ska inte underskatta dem. Det finns högerextrema krafter som är extremt vitala och intelligenta, säger han.

Tränade boxning

Det skrämmer Erik Johansson.

– När vi spelade in serien var det mycket prat om ­Sverige­­demo­kraterna och främlingsfientlighet. Nu känner jag mig ännu mer orolig för utvecklingen. Mina ögon har öppnats för de här krafterna, säger han.

Adam Lundgren är också rädd. Inför rollen som vålds­bejakande extremist har han tränat MMA, boxning och vapenhantering.

– Det läskiga är att det har funnits högerextrema terrororganisationer i Sverige, och finns säkert. Ibland gör man ju tillslag mot ­sådana här grupperingar, säger han.

Hoppar in i panik

Louise Peterhoff, 37, ­spelar justitiedepartementets stabchef Elin som panik­ersätter en försvunnen företrädare. Linus Wahlgren, 38, spelar Max, handläggare på departementet.

– Vårt grannland blev ju drabbat av ett terrorattentat. Det är obehagligt att tänka på vart vi kan hamna om vi inte blir medvetna om det, säger Linus Wahlgren.

”Händer inte här”

– Vi kan vara lite naiva i Sverige. Vi tänker, det är ju ändå Sverige, det händer väl inte här? säger Louise ­Peterhoff.

Men att den strukturella rasismen växer och frodas kan vi slå fast, tycker de. Samtidigt är det viktigt att inte dela in människor i onda och goda.

– Det är inte bra att säga, ”har man en sådan här åsikt är man dum”. Förhoppningsvis kanske det här blir en väckarklocka, säger Linus Wahlgren.

Publicerad: