Jane Fonda

Fantastisk Fonda, skön sketchhumor och surrealistisk skräck

Av: 

Karolina Fjellborg

Foto: HBO/SVT/Syfy.

TV

VECKANS STREAMINGTIPS ”Jane Fonda in five acts”, ”Laxbralla” och ”Channel Zero: Butcher’s Block”.

Jane Fonda in five acts


Njöt av varenda en av de 133 minuterna i Susan Lacys nysläppta HBO-dokumentär "Jane Fonda in five acts", om den fascinerande Hollywoodlegendarens liv, arbete, politiska aktivism och kontroverser, uppdelat i fem akter. Om barndomen med den hyllade och dyrkade men själviska filmstjärnepappan Henry Fonda och mamman som begick självmord, om ätstörningar, skådespeleri, Vietnam och tiden som "Hanoi Jane", fitness och odemokratiska äktenskap, ålderssexism och feminism, om vad hon ångrar och vad hon är stolt över. Ett inspirerande, respektingivande och starkt porträtt av en stor kvinna och häftig människa.
HBO Nordic


Laxbralla


SVT:s satsningar på sketchserier med nya humorister uppskattas. Hösten 2016 briljerade humorgruppen Stallet med "Trettiplus", förra hösten skrattade jag åt "Bauta" – och nu får vi "Laxbralla", där bland andra Simon Garshasebi och Babak Yousefi "driver med vardagsproblem, internet-troll, förortsbor och innerstadstrender". Det hör mer eller mindre till genren att inte allt funkar, men mycket här är riktigt roligt. Som de återkommande parodierna på amerikanska kriminalserier, första avsnittets sketch från en ny, hipp restaurang med temat "Berlin 1945", och andra avsnittets "de nya cykeltecknen".
SVT Play. Nya avsnitt på tisdagar

”Laxbralla”.

Foto: Jonas Lundin/SVT.

Channel Zero: Butcher’s Block


"American horror story" i all ära, men en skräckantologi som tar ut svängarna ännu mer är "Channel Zero". Syfys serie baserad på så kallade creepypastas (typ moderna vandringssägner och spökhistorier från internet). Och den nya, tredje säsongen – "Butcher’s Block", med bland andra Rutger Hauer – är spritt språngande galen och förbaskat otäck psykologisk terror. En surrealistisk mardrömshistoria tydligt inspirerad av regissörer som Dario Argento och David Lynch, om två systrar som flyttar till en ny stad och får tampas med mental sjukdom, kannibalism, social misär och mystiska försvinnanden.
C More


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd - handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS


Publisert:

LÄS VIDARE

Novembernyheter! 15 rykande färska tv-serier

ÄMNEN I ARTIKELN

Jane Fonda

Tv-serier

HBO Nordic

C More

SVT, Sveriges Television