Maskeradvarning och vemod i udda men fin kombination

Så bra är Viaplays musikaldrama ”Harmonica”

”Harmonica”.
”Harmonica”.

TV-RECENSION Ömsom maskeradvarning, ömsom vemodigt och berörande om sorg, spruckna drömmar och såriga relationer.

Josephine Bornebuschs och Jonas Karlssons ”Harmonica” är i alla fall inte en serie du har sett förut.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Harmonica

Viaplay

Fem delar

Av Josephine Bornebusch och Jonas Karlsson, med bl a Josephine Bornebusch, Jonas Karlsson, Eric Ericson, Lisette T Pagler, Nina Zanjani, Jörgen Thorsson, Dag Malmberg, Göran Ragnerstam.


MUSIKALISKT DRAMA Scener ur en tvåsamhet på fallrepet, i fem akter. Med viss maskeradvarning och en stundtals kitschig känsla – men på en botten av sorg, svärta och såriga relationer.

Josephine Bornebuschs och Jonas Karlssons ”Harmonica” är… en udda fågel i den svenska seriefaunan.

På 00-talet levde Monica (Bornebusch) och Harry (Karlsson) artistdrömmen med sitt band Harmonica. De var framgångsrika, de var lyckliga och de var kära.

2019 sitter de hos parterapeuten, eftersom de inte längre kan prata med varandra. Hon vill gå vidare, han har gett upp. Gått sönder.

När möjligheten till en nostalgiturné öppnar sig ger de sig ut på vägarna igen. Hon med hopp om att blåsa nytt liv i både karriären och förhållandet, han med inget annat hopp om livet än att bara överleva, och inte bli lämnad.

Med på det svajiga projektet är också den andra halvan av bandet, en man (Jörgen Thorsson) och en kvinna (Nina Zanjani) med ett dynamiskt hatkärleksförhållande till varandra. Och managern, tillika Monicas bror, Tomas (Eric Ericson), som är i desperat behov av pengar eftersom hans livslögn, som hotar att komma i kapp honom, kräver en avbetalning.

Nutid varvas med hemvideoliknande tillbakablickar från de bekymmersfria glansdagarna. Dagar som fick ett abrupt slut av en anledning som långsamt klarnar för tittaren, och efter ett par avsnitt för in handlingen på ett betydligt tyngre spår än väntat.

Musiken låter sig, likt serien som helhet, inte kategoriseras så lätt – även om någon sorts glammig country är stommen. Låtarna och de gamla musikvideor som är insprängda i avsnitten hoppar mellan olika stilar och humör, spex och vemod.

Att kläderna och håren verkar komma direkt från en 70-talskväll bidrar ytterligare till den lite oprecisa känslan, medan ett par alltför bekanta handlingstrådar hade behövt mer omsorg. 

Men småkufiska ”Harmonica” har definitivt något. De tilltufsade karaktärerna Monica och Harry är fint skrivna och ömsint gestaltade, och för varje avsnitt blir deras historia mer berörande.

På slutet blir den direkt sentimental.  

Men det kan ju faktiskt en countrysång om brustna hjärtan och spruckna drömmar få vara.


”Harmonica” har premiär på Viaplay den 20 februari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE