Alicia Vikanders HBO-serie är en rolig och utsökt metafest

Den svenska filmstjärnan spelar en amerikansk filmstjärna i ”Irma Vep”

Alicia Vikander i ”Irma Vep”.
Alicia Vikander i ”Irma Vep”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Irma Vep 

HBO Max

Del 1-4

Av Olivier Assayas, med Alicia Vikander, Vincent Macaigne, Adria Arjona, Carrie Brownstein, Tom Sturridge, Devon Ross, Jeanne Balibar, Lars Eidinger, Vincent Lacoste, Nora Hamzawi.


TV-RECENSION Upplägget för HBO:s miniserie ”Irma Vep” är meta i kubik. Men låt dig inte avskräckas av det.

Resultatet är en nöjesindustrisatir som är både smart, snygg och väldigt rolig.


META-MINISERIE Svenska Alicia Vikander spelar huvudrollen i HBO:s senaste serie. Och nu blir det meta i så många nivåer att det är lika bra att ta det från början:

”Les vampires” är en klassisk fransk stumfilmsföljetong i tio delar från 1915-1916, skriven och regisserad av Louis Feuillade. Titeln syftar på ett gäng mästerkriminella, och en av rollfigurerna heter Irma Vep. En ond diva som glider runt i en svart catsuit och ägnar sig åt stöld och medhjälp till kidnappning och mord.

1996 gjorde den franske regissören Olivier Assayas filmen ”Irma Vep”, om hur ett litet filmteam lett av regissören René Vidal (Jean-Pierre Léaud) försöker göra en remake av ”Les vampires”, med Maggie Cheung i rollen som Irma Vep.

Alicia Vikander i ”Irma Vep”.
Alicia Vikander i ”Irma Vep”.

Och nu har Assays gjort en miniserie, som är baserad på hans egen film från 1996.

Så, vi talar alltså om en remake av, eller egentligen kanske snarare en sorts meta-uppföljare till, en film om en remake av en film. 

Nu med Vikander som den amerikanska filmstjärnan Mira Harberg, som är trött på superhjältefilmer och åker till Paris för att samla mer kulturellt kapital och spela Irma Vep i en tv-serie baserad på ”Les vampires”. Och med Vincent Macaigne i rollen som den neurotiske regissören René Vidal, som i den här serien alltså gör en remake av sin egen remake – men inte gärna vill erkänna att han den här gången gör en tv-serie, utan föredrar att kalla sitt projekt för ”en lång film uppdelad i åtta bitar”.

Det hela låter krångligt och pretentiöst. Och visst avhandlar ”Irma Vep” nischade teman som konst gentemot kommers, blockbusterfilmernas påverkan på branschen, hur historieberättandet har utvecklats, och den allt luddigare gränsen mellan film och tv. 

Alicia Vikander i ”Irma Vep”.
Alicia Vikander i ”Irma Vep”.

Men ”Irma Vep” är framför allt förvånansvärt underhållande, och går utmärkt att se som bara en väldigt smart och stilfull – och väldigt fransk – nöjesindustrisatir. Om en brokig skara personligheter som försöker hålla sig flytande på vägen mot vad de hoppas ska bli Stor Konst.

Vikander glider fram elegant som en lugn, luttrad och proffsig men ibland perplex outsider, som inte bara ska hantera det franska filmteamet utan även en ex-flickvän (Adria Arjona) och en ex-pojkvän (Tom Sturridge) som båda råkar vara i stan, och en agent hemma i USA som bara tjatar om superhjältefilmer (Carrie Brownstein).

Och runt henne finns en väldigt rolig ensemble. Håll speciellt ögonen på Lars Eidinger, som spelar en sedeslös tysk filmstjärna med ett bekymmersamt crackberoende.


”Irma Vep” har premiär på HBO Max den 7 juni.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE