John Boyega

”Small axe” är mäktig, banbrytande och oumbärlig tittning

Av: 

Karolina Fjellborg

”Small axe”.
”Small axe”.

TV

TV-RECENSION Steve McQueens fem filmer långa, storslagna antologiserie om tillvaron för västindiska invandrare i London under 60-, 70- och 80-talen är vad du verkligen måste se just nu.

Betyg: 4 av 5 plus
Small axe
SVT
Av Steve McQueen, med bl a Shaun Parkes, Letitia Wright, Micheal Ward, Amarah-Jae St Aubyn, John Boyega, Sheyi Cole, Kenyah Sandy.


FILMANTOLOGISERIE Det här är det stora måstet just nu. Steve McQueens fem filmer långa, storslagna antologiserie om tillvaron för västindiska invandrare i London från 60-tal till 80-tal, är unik, upplysande, inspirerande, innovativ, politisk och personlig (McQueen själv föddes 1969 i västra London, och växte upp med en far från Grenada och en mamma från Trinidad) – med en massiv mängd talang inblandad.

Det handlar om fem kulturellt distinkta, huvudsakligen verklighetsbaserade berättelser om rasism, orättvisor, polisbrutalitet, helig vrede och medborgerlig kamp i motvind, men också om kärlek, musik, glädje, passion, framgång, sammanhållning och förändring.

Rättegångsdramat ”Mangrove” inleder filmserien och är, med sina dryga två timmar, längst och mest helgjuten som film, men den verkliga femplusupplevelsen för mig var dansorgien ”Lovers rock”. En pulserande, livsbejakande och sexig musikalisk feberdröm, där skildringen av en svettig och rökig husfest fungerar inte bara som ett kärleksbrev till en specifik era och kultur, utan även till en sorts universell, nostalgisk känsla av att vara ung.
”Red, white and blue”, vars huvudrollsinnehavare John Boyega nyligen vann en Golden Globe, handlar om rasism inom poliskåren. ”Alex Wheatle” om just Alex Wheatle, som växte upp föräldralös och fängslades i samband med Brixtonkravallerna men sedermera blev författare. Och ”Education” är en berörande, sorglig liten film om inofficiell skolsegregering, med fokus på en pojke som flyttas till en skola för barn ”under det normala”.
Alla filmer är inte lika bra, men som helhet är ”Small axe” mäktig, banbrytande och oumbärlig tittning.


”Small axe” finns att streama på SVT Play.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Inte så pjåkig nytolkning av en tysk kultklassiker

ÄMNEN I ARTIKELN

John Boyega

Tv-serier

Steve McQueen (regissör)

Film

Tv-recensioner