Veckans streamingtips

Perfekt pandemihumor, forskning i fula ord och brittiskt bedrägeri

Av: 

Karolina Fjellborg

”Premiärdatum oklart”, ”History of swear words” och ”Undercover”.
”Premiärdatum oklart”, ”History of swear words” och ”Undercover”.

TV

VECKANS STREAMINGTIPS De nya avsnitten av SVT:s pandemihumor ”Premiärdatum oklart” är helt perfekta. Nicolas Cage säger fula ord i den roliga Netflix-bagatellen ”History of swear words”. Och gillare av brittiska miniserier bör inte missa ”Undercover”.

”Premiärdatum oklart”.

Premiärdatum oklart


En hel del humor har gjorts på pandemitemat vid det här laget, nu senast i ”Black mirror”-skaparnas ojämna men förlösande årskrönika ”Death to 2020”, som kom ut på Netflix i mellandagarna. Men roligast är ändå SVT:s kulturbranschmockumentär ”Premiärdatum oklart”, vars fyra nya avsnitt är ännu vassare än de sex som kom i höstas. Den andra vågen har svept in över Sverige och regissören Michael Lindgren och hans lilla trupp av självupptagna teaterarbetare är utmattade, panka och desperata. Johan Ulveson anser sig numera tillhöra antikroppsadeln, Henrik Dorsin är en hjärntrött röra, och Vanna Rosenberg använder en hummer för att illustrera hur mycket värre allt är för kulturarbetare än för ”fotfolket”. Briljant.
SVT Play


”History of swear words”.

History of swear words


Fuck, shit, bitch, dick, pussy och damn. Det är de sex svordomar och könsord vars historia, utveckling och påverkan på kulturen dissekeras av diverse experter och underhållare – språkvetare, forskare, författare, filmkritiker och komiker som Sarah Silverman, Nick Offerman och Nikki Glaser – i ”History of swear words”. En ytlig men rolig Netflix-bagatell som lyfter tack vare excentrikern Nicolas Cages engagerade insats som värd. Jag förstår dock inte hur de kunde välja bort de så märgfulla, målande och popkulturellt användbara orden cocksucker och motherfucker. Kanske i nästa säsong?
Netflix. Premiär i dag


”Undercover”.

Undercover


Den har ett par år på nacken och tänjer på trovärdighetens bortre gränser. Men det finns ändå anledning att rekommendera den här karaktäristiskt brittiska, verklighetsinspirerade miniserien i sex delar av snitsaren Peter Moffat, då den bjuder på mycket välspelad spänning med många skarpa svängar, kring rasism i rättsväsendet, hemliga identiteter och ljusskygg konspiration. Sophie Okonedo spelar en advokat som precis ska utnämnas till Storbritanniens första svarta riksåklagare, när det börjar visa sig att hennes man sedan 20 år tillbaka (Adrian Lester) inte alls är den han har utgett sig för att vara.
SVT Play. Premiär på måndag


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa


Publisert:

LÄS VIDARE

De 21 hetaste tv-serierna sommaren 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Veckans streamingtips

Nicolas Cage

Henrik Dorsin

Sarah Silverman

Vanna Rosenberg