Tv-recensioner

Mörkare Perry Mason i HBO:s noirdoftande nytolkning

Matthew Rhys spelar den klassiska karaktären

Av: 

Karolina Fjellborg

Matthew Rhys som Perry Mason.
Matthew Rhys som Perry Mason.

TV

TV-RECENSION När HBO tolkar Erle Stanley Gardner får vi, inte helt oväntat, en mörkare och mer komplicerad Perry Mason – med struligt baggage, skäggstubb, spritig andedräkt och skitiga slipsar stulna från lik.

Betyg: 4 av 5 plus
Perry Mason
HBO Nordic
Säsong 1
Av Rolin Jones och Ron Fitzgerald, med bl a Matthew Rhys, Tatiana Maslany, John Lithgow, Juliet Rylance, Chris Chalk, Shea Whigham, Nate Corddry, Gayle Rankin, Lili Taylor.


KRIMINALDRAMA Försvarsadvokaten Perry Mason från Erle Stanley Gardners deckare – som spelades av Raymond Burr i först 271 tv-serieavsnitt (1957-1966) och senare 26 tv-filmer 1985-1993) – har fått HBO-behandlingen.
Det betyder naturligtvis mer mörker, våld och naket, men också en större personlighet och en ordentlig bakgrundshistoria för karaktären Mason.

I seriens inledning är Mason (Matthew Rhys), i enlighet med vår tids svaghet för komplexa, självdestruktiva hjältar, en sliten typ som har nära till flaskan och själsliga sår efter första världskrigets skyttegravar och ett havererat äktenskap. Han hankar sig fram som privatdeckare i det tidiga 30-talets Los Angeles, genom att ta komprometterande bilder på filmstjärnor och stjäla slipsar från liken på bårhuset. Men när han börjar jobba med ett stort fall som skakar om hela staden – ett kidnappat spädbarn som hittas dött på en spårvagn, med en makaber detalj i ansiktet – påbörjar han en förändring som leder honom in i rättssalen, som försvarsadvokat.
Berättarmässigt når ”Perry Mason” aldrig riktigt absolut toppnivå, främst för att tempot är onödigt långsamt och mordgåtan lite fladdrig. Men stilen, atmosfären och skådespeleriet är stora styrkor som med råge väger upp för de svagheterna. Rhys är perfekt i huvudrollen, och omges av bland andra John Lithgow som en åldrande advokat på dekis, Tatiana Maslany som en excentrisk evangelist med en stor skara följare, Shea Whigham som privatdeckarkollega och ”GLOW:sGayle Rankin som den mördade pojkens mamma.

Och samtidigt som klassiska noirinslag hanteras med elegant retrokänsla, har berättelsen uppdaterats med typer som talar till en modernare publik. Paul Drake (Chris Chalk) är i den här versionen en ensam svart polis med ett starkt rättspatos, i en helvit och gravt rasistisk kår, och sekreteraren Della Street (Juliet Rylance) har försetts med både högre ambitioner och andra kärlekspreferenser.

HBO:s ”Perry Mason" är en riktigt läcker tidsskildring, såväl som en intressant ursprungshistoria för en klassisk men hittills lite opersonlig karaktär.


”Perry Mason” har premiär på HBO Nordic den 22 juni.

Se även... ”Penny dreadful: City of Angels”, som också den bjuder på läcker noirstämning i 30-talets Los Angeles. HBO Nordic.


Visste du att... ”Perry Mason” rankas som världens tredje mest säljande bokserie, efter JK Rowlings ”Harry Potter” och RL Stines ”Goosebumps”?


Just nu... ser vi en lite soligare sida av 30-talet i den fjärde och sista säsongen av ”Enkel resa till Korfu”, som precis har börjat sändas i SVT.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

HBO Max - Allt du älskar. Samlat på ett ställe nu med 34% rabatt med det årliga abonnemanget!

Extern länk från HBO Max

Beställ här


Publisert:

LÄS VIDARE

Kärleksjakt med något daterad känsla

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Matthew Rhys

Tv-serier

John Lithgow

HBO