Sandra Wejbro

Det svåraste testet i ”Love is blind” är den ständiga fyllan

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

TV-KRÖNIKA. Är kärleken blind?

Möjligtvis lite skumögd – om alla i experimentet är konventionellt attraktiva.

Dejtar utan att se varandra. Matt Barnett och Jessica Batten sitter i varsitt rum, skilda av en tunn vägg.
Dejtar utan att se varandra. Matt Barnett och Jessica Batten sitter i varsitt rum, skilda av en tunn vägg.

Varning för spoilers för dig som inte sett de första avsnitten.


Förlåt ”Gift vid första ögonkastet” (SVT). Just nu är det omöjligt att hitta en mer spektakulär dejtingsåpa än ”Love is blind” (Netflix).

Netflix nya realityserie har blivit en mastodontsuccé, inte bara i USA. När de häromveckan avslöjade sina mest populära program i Sverige låg ”Love is blind” på andraplats. Vi är många som gått och väntat på den stora finalen som släpptes på torsdagen – skulle paren välja att gifta sig eller inte?

 

Det som gör ”Love is blind” så olidligt beroendeframkallande är att dejtingen genomgår en rad olika faser. I den första bor en grupp män och kvinnor i varsin lägenhet, där de under några dagar försöker lära känna varandra utan att rent fysiskt ses.

Några fattar tycke för varandra och väljer att fria genom väggen som skiljer dem åt.

Redan här spirar fröet till ett av seriens största triangeldraman, när den velige charmören Matt Barnett plötsligt ångrar sin kärleksförklaring till Jessica Batten och väljer Amber Pike i stället. En sårad Jessica vänder tillbaka till sitt andraval Mark Cuevas, tackar ja till hans frieri och ägnar resten av serien åt att försöka intala alla att han inte var just ett andraval.

Amber Pike.
Amber Pike.

 

I fas två får paren äntligen se varandra. Eftersom Netflix har underlättat det blinda experimentet genom att enbart låta konventionellt attraktiva människor delta, blir de flesta rätt nöjda med sina val.

Förväntansfulla åker de på romantisk semester till Mexiko. För några är det enkelt att börja rumla runt i sänghalmen direkt, för andra bara generande obekvämt. Hela processen är fängslande öppenhjärtig, med komplikationen att de alla befinner sig på samma lyxhotell och under alkoholstinna gruppträffar kan jämföra sina framsteg på det sexuella planet med varandra.

I nästa fas kommer en rejäl första reality check, när paren reser hem, flyttar in tillsammans (alla fortfarande i samma hus) och får träffa varandras föräldrar.

 

Cameron Hamilton friar till Lauren Speed, en gång till.
Cameron Hamilton friar till Lauren Speed, en gång till.

Kommer ”kärleken” övervinna ålders-, kulturella och ekonomiska skillnader? Lauren Speeds pappa vill absolut att hon ska gifta sig med en svart man, och är inte helt nöjd när hon kommer hemdragande med den vite vetenskapsmannen Cameron Hamilton. När Amber avslöjar att hon har en massa skulder, är hemlös och gärna vill bli försörjd som Matts hemmafru reagerar han med oväntat jämnmod. Att Mark är tio år yngre än struliga Jessica är parets minsta problem.

Giannina Gibelli.
Giannina Gibelli.

”Love is blind” kryllar av scener som får en att tappa hakan. Under ett bråk frågar Giannina Gibelli lugnt sin fästman Damian Powers:

– Du vet hur du brukar säga att jag är det bästa sex du haft i ditt liv? Har du noterat att jag aldrig svarar detsamma?

 

Det största testet för relationerna i ”Love is blind” är varken fysisk attraktion eller sociala normer, utan den ständigt pågående fyllan. Det pimplas vin och drinkar från första blinddejt till parens gemensamma svensexor och möhippor inför den stora bröllopsdagen.

På möhippan går det helt överstyr när en redlös Jessica vill prata om sin gamla flamma Matt med hans fästmö Amber, som svarar med att hota att döda henne om hon rör honom igen. Ögonen går i kors på dem båda.

Sin etiska kompass tycks Netflix-producenterna ha gömt djupt nere i kalsongerna.

 

Den där efterlängtade finalen då? För några år sedan skulle det ha betraktats som höjden av cynism att släpa fram en människa till ett altare, för att inför prästen och hela finklädda släkten riskera att dumpas brutalt.

Nu undrar man först om det verkligen är på riktigt. Och hur mycket betalt de får av Netflix för att utstå förnedringen.

Den 5 mars släpps ett extra avsnitt där gifta par och dumpade återförenas. Det är bara att börja korka upp flaskorna redan nu.

 

Publisert:

LÄS VIDARE