Så klarade sig Big Bang-stjärnan undan Hollywoods rovdjur

”Det är lite vilda västern nu”

HOLLYWOOD. I komediserien ”Big bang theory” spelade Jim Parsons en av tv:s mest populära figurer, det petiga geniet Sheldon Cooper.

Miniserien ”Hollywood” riskerar att ändra hans image.

Hans rollfigur är filmagenten Henry Willson – en av branschens mest motbjudande personer.

– För mig har det varit befriande. Jag är väldigt glad att jag fick göra rollen, säger den fyrfaldigt Emmybelönade stjärnan till Aftonbladet.

Willson svarar för en av huvudfigurerna i producenten Ryan Murphys Netflixserie på sju avsnitt om den så kallade gyllene eran i Hollywood. Skillnaden nu är att perioden efter andra världskriget fått ett alternativt slut där kvinnor, färgade och sexuella minoriteter får ledande roller.

– Ryan visar vilken positiv inverkan ett nyckelbeslut kan ha på många personers liv. Förhoppningsvis ger det kraft och mod till andra beslutsfattare inte bara i Hollywood, säger Parsons när han lanserar serien i ett videosamtal från sitt hem utanför Manhattan i New York.

Förutom Parsons spelar Patti LuPone, Dylan McDermott och Darren Criss både påhittade figurer och verkliga ikoner. Bland dem återfinns Rock Hudson (porträtterad av Jake Picking), Hattie McDaniel (Queen Latifah) och Anna Mya Wong (Michelle Krusiec).

Ingen är slemmigare än Willson som använder sig av utpressning och maffiakontakter för att driva igenom sin agenda. Som tack för hjälpen kräver han unga män med skådespelardrömmar på sexuella tjänster.

Jim Parsons är mest känd som Sheldon i ”Big bang theory”.
Jim Parsons är mest känd som Sheldon i ”Big bang theory”.

Hemlighöll sexuell läggning

En av dem var Rock Hudson, som på 1950- och 1960-talet var Hollywoods mest populära skådespelare. Att han var bög hemlighölls till hans död 1985.

– Willson gjorde massor av motbjudande saker. Men för mig som skådis var han härlig att porträttera. Bara den fysiska förändringen var befriande, även om det tog lång tid i sminkstolen varje morgon. Jag gjordes tunnhårig och satte in falska tänder. Jag fick också bruna kontaktlinser.

Trots Willsons beteende såg Parsons andra sidor av agenten som underlättade arbetet med sin första rollfigur han spelat sedan han tagit farväl av Sheldon Cooper.

– Willson älskade nöjesbranschen, ville inget hellre än att vara del av den och gjorde allt för att hans klienter skulle bli bättre. Han var utfattig när han dog och en av anledningarna var att han spenderat så mycket på att bjuda ut klienterna, betala deras tandregleringar och deras skådespelarutbildningar. Det ursäkter inte det han gjorde men det hjälpte mig att se honom som människa med fel och brister.

På frågan om Parsons själv under sina 20 år som skådis sett något av branschens baksidor, rycker han på axlarna.

– Ingenting i närheten av den person jag spelar. Och inte på den nivå vi hört de senaste åren med Harvey Weinstein.

Miniserien ”Hollywood” handlar om den gyllene eran i Los Angeles.
Miniserien ”Hollywood” handlar om den gyllene eran i Los Angeles.

Vända Titanic

En av anledningarna kan vara att han slog igenom snabbt.

– Jag hade tur rätt tidigt efter skolan. Visst var det svårt ekonomiskt ibland men jag var aldrig utblottad eller desperat.

I dag ser han tillbaka på den perioden med en lättnadens suck.

– När jag började var jag övertygad om att min framåtanda, min arbetsetik och talang skulle räcka. Men jag inser att det inte spelar någon roll hur hårt man jobbar. Man måste ha massor av tur för att lyckas.

Han tror inte att Hollywood kommer att upprepa tidigare misstag.

– Som det brukar heta tar det tid att vända Titanic. Men att säga att det är som förr vore fel. Det har redan förändrats.

Han säger sig se ett nytt Hollywood ta form.

– På grund av internet, alla strömningstjänster och det som nu sker i världen är den här branschen för tillfället rena vilda västern. Bara osäkerheten hur man kvalificerar sig till Oscar visar att vi är i en helt annorlunda värld.

Han väljer att se framtiden i rosa.

– Bortsett från den är virusterrorn är det spännande. Jag hoppas att vi får se fler romanser och mer av den era som vår serie utspelas i.

Jim Parsons med kollegorna i ”Big bang theory”.
Jim Parsons med kollegorna i ”Big bang theory”.
Publisert:

LÄS VIDARE