Det är härligt att vara tillbaka – även om inte allt håller ihop

Lars von Trier öser på i ”Riket exodus”

Publicerad 2022-10-07

Mikael Persbrandt i ”Riket exodus”.

TV-RECENSION ”Riket exodus” är sannerligen inte för alla.

Men 90-talsnostalgiker kommer att känna sig som hemma på von Triers sjuka sjukhus.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Riket exodus

Fem delar

Av Lars von Trier och Niels Vørsel, med Mikael Persbrandt, Lars Mikkelsen, Tuva Novotny, Nikolaj Lie Kaas, Alexander Skarsgård, Willem Dafoe, Bodil Jørgensen, Ghita Nørby, Nicolas Bro, Laura Christensen, Udo Kier, Ida Engvoll.


SKRÄCKKOMEDI Med sin udda,”Twin Peaks”-inspirerade approach, sin skruvade galghumor, sitt gryniga, gulaktiga foto och sina bisarra skräckinslag, fick Lars von Triers miniserie ”Riket” (1994) och uppföljande ”Riket II” (1997) snabbt en oomkullrunkelig kultstatus.

Det är inte konstigt att dansk films briljanta enfant terrible har fått ihop en dynamituppställning skådespelare när han nu, på äldre dagar, återvänder till den hemsökta kolossen Rigshospitalet i Köpenhamn, för en tredje, förmodat sista säsong.

Mikael Persbrandt ersätter Ernst-Hugo Järegård som den ”danskjävlar”-vrålande kirurgen Stig Helmers son Helmer Jr, som också hatar danskar, och har kommit för att uppleva folket som drev hans far till vansinne. Och för att på svenskt, moraliskt överlägset vis lära danskarna om mångfaldsfrågor och hen-reformer.

Samtidigt onanerar han framför ”Allsång på Skansen”, och när den tvåspråkiga neuropsykologen Anna (Tuva Novotny) gillrar sexuella trakasserier-fällor kliver han rakt i dem.

Alexander Skarsgård spelar advokaten som opererar utifrån en av Rikets toaletter, och jobbar åt både Helmer och Anna – fast alltid kommer fram till att det bara är för Helmer att betala.

Det är samtidssatir som är både rolig och påtagligt defensiv, med tanke på att både ett och två stora namn här har varit i metoo-blåsväder i verkligheten.

”Riket exodus”.

Andra nya figurer är Lars Mikkelsens konflikträdda överläkare, Nikolaj Lie Kaas aggressive läkare, som hela tiden hotar med att plocka ut sitt ena öga och ibland också gör det, och en demonisk närvaro spelad av en typecastad Willem Dafoe

Och så sömngångaren Karen (Bodil Jørgensen), som med sina övernaturliga känselspröt är den här nya säsongens motsvarighet till Kirsten Rolffes fru Drusse och den som gör efterforskningarna i andevärlden. 

Farsartad och medvetet yxigt klippt arbetsplatskomedi blandas med makaber kroppsskräck, religiös symbolik, onda dubbelgångare och opiumhålor, fejkdokumentära metahänvisningar till de tidigare säsongerna – och ugglor som inte är vad de ser ut att vara.

”Twin Peaks”-referensen är relevant då ”Riket exodus” ju är von Triers motsvarighet till David Lynch ”Twin Peaks: the return” från 2017.

Här rör det sig dock inte om samma sorts totala omstöpning av en klassiker. Nostalgiker känner sig tvärtom som hemma. 

Men det är mycket som pågår, vissa scener vet inte när det är dags att runda av, och det är på vippen att mixen av fånigheter, provokationer och övernaturligheter håller ihop.

Ändå är det härligt att vara tillbaka.


”Riket exodus” har premiär på Viaplay den 9 oktober.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ANNONS