Karolina Fjellborg

Vad i hela friden är det som händer på Lassemans altan?

Fjellborg om Arvingarnas tokiga sommar i TV4

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

TV-KRÖNIKA ”Hallå Glenn!” var det första man hörde.

Man gjorde rätt i att ana oråd.

TV4:s göteborgska sommarprogram ”Arvingarnas sommar – fest på Lassemans altan” är helt hysteriskt.

Svensk sommar-tv. 

Gröna utomhusmiljöer. Vyer över klarblå vatten. Folkkära artister som sjunger fina bitar. En programledare som ställer mjuka trivselfrågor till kända människor. Helst också en kock som lagar så kallad fräsch mat på ett hörn. 

Det siktas på skön, kravlös stämning för hjärnor på, eller på väg på, semester. Vanligtvis är det inga större tv-upplevelser, men inte heller några större konstigheter.

Men nu. Nu har en konstighet av hyperaktiv sort dykt upp, och gjort KAOS med både den relaxade känslan och programledarskapet som hantverk.

”Arvingarnas sommar – fest på Lassemans altan”.
”Arvingarnas sommar – fest på Lassemans altan”.


Vi kan kalla den ”Arvingarnas sommar – forcerad fest på en altan som Lasseman brukade äga innan han sålde sitt hus för en galen summa och skrattade ihjäl sig på vägen till banken”.

Det handlar alltså om Arvingarnas sommarprogram i TV4, som går ut på att Arvingarna och diverse kända gäster uppträder och tokar till det. 

Skådeplatsen är en vrålvilla i tre våningar, med pool och väl tilltagen altan, i Långedrag på västkusten. 

Ett modernt lyxbygge möter klassisk svensk skärgårdsidyll alltså. Så långt lagom eggande västkustporr.

Problemet är bara: precis allting annat. 

”Arvingarnas sommar – fest på Lassemans altan”.
”Arvingarnas sommar – fest på Lassemans altan”.


Inget ont om Arvingarna vare sig som personer eller musiker. Men några naturbegåvningar som programledare är de ju icke. Och det var uppenbarligen inte den långa handledningen de fick från produktionshåll. Om ens ett tips eller två.

Här verkar de snarare ha lämnats vind för våg på främmande farvatten.

Sällan har man skådat så många onaturliga övergångar, spelade förvåningar, ospontana spontaniteter och snabbt döende ordväxlingar helt utan mål och mening irra omkring i ett och samma program.

 
Därtill har vi:

Lite slapstick, av typen Tommy Carlsson säger ”Nu är det dags för en bensträckare, vi är snart tillbaka” – och trillar rakt ner i poolen! Med kläderna på!

Ett par Göteborgsskämt. Som att Lars ”Lasseman” Larsson, i det återkommande inslaget femkampen, säger ”Tornet ska byggas av kubb”, och Kim Carlsson missförstår och tar fram… en bricka med mandelkubb!

En nypa lokal krydda i form av, såklart, en Glenn Hysén som kommer in och bara är Glenn Hysén, eller en Janne Josefsson som i brist på någon direkt uppgift utöver att prata göteborgska får ge sig på en piñata och stå och slafsa med en taco. Tillagad av en gammal ”Sveriges mästerkock”-vinnare som eventuellt önskar att hon hade tackat nej till just det här TV4-giget.

Inbjudna artister, naturligtvis. Artister som man… verkligen, verkligen, unnar de allra starkaste drinkar som baren kan erbjuda. 

Samt en besynnerlig publik som ser ut att bestå av slumpmässigt utvalda grannar, som av oklara anledningar har ställt upp på att vara någon sorts hangarounds i den här cirkusen.

Eller vad det nu är.

 
För vad är detta egentligen, TV4?

Är det folklighet på anabola steroider? En ofrivillig sketchserie? 

Eller bara ett ”Moraeus med mera” som har ramlat och slagit huvudet i någonting jättehårt?


FJELLBORGS FAVORITER


The responder 

Missa inte den här dynamiten till brittisk polisserie. Martin Freeman imponerar storligen som en polis på gränsen till nervsammanbrott, som varvar nattskift på Liverpools bråkiga gator med besök hos terapeuten.


Physical 

Den nihilistiska dramakomedin ”Physical”, om hur en både själv- och omvärldsföraktande hemmafru i 80-talets San Diego sadlar om till fitness-entreprenör, är tillbaka med en ny säsong på Apple TV+. Den stora behållningen är Rose Byrne och alla leotarder i lycra.


The Boys 

Disney+ producerar superhjälteserier på löpande band, men Eric Kripkes satiriska, roliga, übervåldsamma och allmänt tygellösa ”The Boys”, med Karl Urban i täten, behåller sin plats som kaxigast i klassen. Nu är säsong tre i gång, på Prime Video.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE