Mandelmanns riskerar böter – men fansen kan rädda lyckomarmeladen

”Det är flera som hört av sig och sagt att de kan stå för den böter vi får”

1 av 3
TV

Paret Mandelmann har sedan i höstas hotats av böter, då flera av namnen på deras hemmagjorda produkter anses vilseledande.

Nu kan produktnamnen räddas av fans till programmet.

– Det är flera som hört av sig och sagt att de kan stå för den böter vi får. Nu vill vi bara veta hur stor summa det kan handla om, säger Marie Mandelmann.

Det var i höstas, under en miljö- och livsmedelkontroll, som det upptäcktes att TV4-paret hade märkt sina varor på ett olagligt sätt enligt Livsmedelsverkets riktlinjer.

– Vi har en tomatmarmelad som vi kallar Lyckomarmelad, och det tyckte inspektören var vilseledande. ”Nu kanske kunderna tror att man blir lycklig av marmeladen. När det sedan inte blir så kan de gå hem och ta livet av sig”, sa inspektören till oss. Helt sjukt. Vi säger ju inte att det är något hälsopiller utan snarare att det är vår personliga lyckomarmelad. Vi har ju recept på det i vår bok och allt, säger Marie Mandelmann och fortsätter:

– Han ogillade att vi kallade vår fårkorv för trotjänarkorv också. Han sa att man då kan tro att korven är gjort av personer som är trotjänare. Jag frågade om han skojade, men han rörde inte en min. Men då undrar jag hur många präster det finns i prästost?

Avslutar produktion av marmeladen

Paret har redan gjort marmelad som ska säljas i år, men det kan bli den sista satsen av Mandelmanns lyckomarmelad.

– Vi har ju 200 burkar vi måste sälja av, men sedan skiter vi i det. Man tappar sugen, det är inte roligt längre. Ett alternativ är att sälja utan etiketter över huvud taget, vi har inte bestämt oss än.

Det alternativ Marie och Gustav Mandelmann överväger mest är att behålla namnet och betala boten. De har fått flera erbjudanden från människor som vill betala boten åt paret, så länge de får behålla namnet på produkterna.

– Många tycker att det har gått för långt, att det blir ett tråkigt samhälle om det forsätter så här. Vad är det för samhälle vi bygger, om man inte får vara personlig på något sätt? Men vi har inte tagit ställning i hur vi ska göra än.

Är ingen rättshaverist

Det avgörande är hur stor summa det rör sig om, enligt Marie Mandelmann. Är den inte för stor kan de tänka sig att tacka ja till pengaerbjudandena.

– Nu vill vi bara veta hur stor summa det kan handla om. Jag vill inte vara en rättshaverist. Jag vill bara producera bra varor. Jag vill inte lägga ner energi på sådant här, men samtidigt är det otroligt viktigt för små mathantverkare att sådana som oss ska kunna fortsätta ha en personlig prägel på sina produkter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mandelmann