Filmtips 16 juli

Foto: warner bros
Kevin Costner spelar åklagaren Jim Garrison som vägrar ge sig när det gäller sanningen om mordet på president John F Kennedy. Regissören Oliver Stone snålar inte på konspirationsteorierna.

avZendry Svärdkrona

TV

JFK

Oliver Stones film om mordet på president John F. Kennedy i Dallas, Texas 1963.

Kevin Costner spelar New Orleans-åklagaren Jim Garrison, fast besluten att hitta sanningen om mordet på presidenten.

En spännande, ständigt överraskande historia, välförtjänt Oscars-belönad för foto och klippning.

Men ta inte filmen som den sanna berättelsen om vad som hände i samband med skotten i Dallas.

Oliver Stone har kanske lite väl många konspirationsteorier.

Många bra skådisar: Sissy Spacek, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Joe Pesci, Donald Sutherland, Jack Lemmon, Vincent D’Onofrio samt Gary Oldman som Lee Harvey Oswald, som ändå officiellt anses vara mördaren.

Kultfakta I: Den riktige Jim Garrison spelar domaren Earl Warren, medlem av USA:s högsta domstol.

Kultfakta II: I ”Bull Durham” (1988) säger Costners rollfigur att ”Oswald var ensam mördare” - motsatsen till vad hans rollfigur i den här filmen tror. (1991)

SVT1 21.00

Hajen 4

Fjärde och sämsta filmen i serien. Steven Spielberg är definitivt inte inblandad i den här produktionen. Kvar från första filmen är Lorraine Gary, som spelar änkan till sheriffen (Roy Scheider). Efter alla äventyr med hajar har hon börjat bli lite knäpp och övertygats om att den stora vita hajen medvetet letar upp och dödar medlemmar i hennes familj.

En film som skådisarna som var med sällan talar särskilt högt om. Särskilt inte Michael Caine, som var upptagen med inspelningarna och därför inte kunde åka till Hollywood och ta emot sin Oscar för Woody Allen-filmen ”Hannah och hennes systrar”.

Kultfakta: Ska man tro intrigen i filmen, så har det som hände i ”Hajen 3” aldrig inträffat... (Jaws 4: The Revenge, 1987)

TV3 23.40

I asfaltens djungel

En klassisk gangsterhistoria av John Huston (1906-1987). Sterling Hayden (1916- 1986) spelar gangstern som planerar en sista stöt, Marilyn Monroe (1926- 1962) har en färgstark biroll. (The Asphalt jungle, 1950)

TCM 21.00

Uppgörelsen

Underskattat drama om Vietnam-kriget, med verklighetsbakgrund. Sean Penn spelar en soldat som våldför sig på en oskyldig vietnamesisk flicka. Michael J. Fox är soldaten som representerar förnuftets röst. (Casualties of war, 1989)

TV 1000 Cinema 1.00