Muslimer till attack mot ”24”

TV

”Serien är rasistisk”

Jack Bauer har det inte lätt.

Inte Kiefer Sutherland heller.

Amerikanska muslimer går nu till angrepp mot tv-serien ”24”.

Serien anklagas för rasism och intolerans.

Foto: AP/FOX
I blåsväder. Kiefer Sutherland som Jack Bauer i sjätte säsongen av "24".

Arabiska fundamentalister som skurkar och terrorister.

När succéserien ”24” nu återvänt till tv-tablåerna i USA är det på detta recept skaparna kokat ihop säsongens handling.

Men de amerikanska muslimerna har tröttnat.

Ett flertal muslimska grupper går nu till angrepp mot serien och tv-kanalen Fox och anklagar ”24” för att underbygga rasism och intolerans.

– Under flera säsonger har handlingen i ”24” byggt på upprepade terroraktioner av islamiska gärningsmän. Detta bidrar bara till att öka fördomarna mot muslimer i USA, säger Rabiah Ahmed, ordförande för The Council on American-Islam Relations.

Tv-bolaget Fox, skapare av ”24” slår dock ifrån sig kritiken, skriver BBC News.

– ”24” är ett tätt drama om anti-terrorism. Vi har aldrig pekat ut någon specifik etnisk- eller religiös grupp som syndabockar i serien, skriver de i ett pressmeddelande.

"Sprider rädsla och hat"

De muslimska grupperna är inte övertygade.

– Det dominerande intrycket man som tittare fått av de senaste säsongerna av ”24”, den nya inkluderad, är en känsla av rädsla och hat mot muslimer. Efter att ha sett programmet var jag rädd att till och med gå och handla mat. Som muslim kan man aldrig vara säker på att personen bredvid dig kan skilja på fakta och fiktion, säger Rabiah Ahmed.

Detta är inte första gången som ”24” blir påhoppat av islamiska föreningar. För två år sedan blev protesterna så ljudliga att Fox spelade in ett reklammeddelande med Kiefer Sutherland, där ”24”-stjärnan vädjade till tv-tittarna att inte vara fördomsfulla mot muslimer.

Läs mer om "24"

Martin Söderström