Mässingsblås att gilla

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Brassed off

I biroller finns skickliga skådespelare som Pete Postlethwaite, Jim Carter och Philip Jackson. Samt Stephen Tompkinson som försöker tjäna extra pengar som clown.

Orkestern spelar även musik som annars inte brukar spelas av blås- orkestrar. Regissören Mark Herman skrev till kompositören Joaquin Rodrigos änka och fick tillstånd att använda dennes pampiga marsch "En Aranjuez con tu amor" i filmen och göra ett nytt arrangemang. Rossinis ouvertyr till "Wilhelm Tell" brukar inte heller spelas av mässingsblås. Skådespelarna låtsas spela, men resten av bandet är det riktiga Grimethorpe Colliery Band, bildat av arbetare 1917. Musiken finns utgiven på cd, skivbolaget RCA/BMG.

Herman har gjort fler bra filmer, som "Little Voice" och fotbollspassionen "Purely belter" om unga fans i Newcastle.

Alla hans filmer utspelas i norra England och han är själv från Yorkshire. (1996)

SVT1 21.30

Blood and wine

Både Jack Nicholson och Michael Caine är bra som sjaskiga småfifflare i Florida. Men den här solkiga historien om en kupp som går snett är en av Bob Rafelsons minst levande filmer.

Stephen Dorff är den yngre manlige hjälten och Jennifer Lopez har den kvinnliga huvudrollen.

Nicholson är en vinhandlare och tillsammans med Caines kassaskåpssprängare stjäl han ett diamanthalsband. Men det blir alla sorters trubbel. Den alltid utmärkta Judy Davis spelar Nicholsons misstänksamma hustru.

Det blir en krokig och överraskande resa för det stulna halsbandet. En våldsam historia om hur synden straffar sig själv.

Regissören är en ojämn filmare. Han har "Postmannen ringer alltid två gånger", "Kungen av Marvin Gardens" och "Five easy pieces" bakom sig men också "Par i trubbel". I alla de filmerna plus den här har Nicholson den manliga huvudrollen. I sina bästa stunder påminner "Blood and wine" om deras samarbete på 1970-talet. (1997)

TV4 0.15

Victor/Victoria

En kvinna som inte får jobb som sångerska låtsas att hon är en man som imiterar kvinnor och gör succé.

Trivsam komedi som Julie Andrews (huvudrollen) och hennes man Blake Edwards (regi) för några år sedan förvandlade till musikal.

Sedan dess har hon svårt att sjunga efter en halsoperation. På bio har vi nyligen kunnat se henne i "En prinsessas dagbok". (1982)

TCM 22.00

Publicerad: