Regissören rasar mot ”Barna Hedenhös”: Rasistiskt

Med knappt två veckor till premiär.

Nu tar julkalenderns egen regissör starkt avstånd från originalböckerna om ”Barna Hedenhös”:

– Det är ren och skär rasism, säger han till SVTs Kulturnyheterna.

Årets julkalender, ”Barna Hedenhös uppfinner julen”, bygger på Bertil Almqvists böcker om stenåldersfamiljen Hedenhös som gavs ut redan på 1950-talet.

Men julkalenderns regissör och manusförfattare, Jonathan Sjöberg, väljer nu att ta avstånd från böckerna. 

– Det finns många exempel i böckerna på vad man i dag skulle tycka är ren och skär rasism, säger han till SVTs Kulturnyheterna.

I böckerna finns exempel som ”Barna Hedenhös och de urlympiska spelen” (1952) där löptävlingen beskrivs som ”en svart dag för alla utom negrerna” som vann loppen tack vare sina långa ben.

Också i ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” finns ett exempel där pappa Ben säger: ”Hejsan rödingar, här ser ni att vit man vara vän med stor oxe”.

”Dammiga och endimensionella”

Jonathan Sjöberg har i manuset till årets julkalender strukit de delar ur böckerna som definierar människor efter sin hudfärg.

Också könsroller och familjevärderingar får sig en rejäl uppdatering när julkalendern sänds.

– De är ju ganska dammiga och endimensionella, med pappa Ben som självgod uppfinnare och mamma Knota som sitter i ett hörn och rör i grytan. Vi har istället försökt göra alla fyra familjemedlemmar ganska komplexa med flera olika sidor, säger Jonathan Sjöberg till SVT.

Publisert: