Månadens tio hetaste seriepremiärer

avKarolina Fjellborg

Publicerad:
1 av 4

HBO:s stora sommarserie, en ny säsong av ”Orange is the new black” och Michael Nyqvist i en av sina sista roller. Här är tio serier du inte vill missa i juli.

1. Mordet på Gianni Versace


Den första fenomenala säsongen av Ryan Murphys antologiserie "American crime story" handlade om mordrättegången mot OJ Simpson. Den här andra utspelar sig också på 90-talet, men handlar i stället om hur seriemördaren Andrew Cunanan (Darren Criss) mördade fem personer – inklusive den italienske modedesignern Gianni Versace (Édgar Ramírez) – under några vansinniga månader 1997. Ricky Martin spelar Giannis partner Antonio D'Amico och Penélope Cruz är synnerligen sevärd som systern Donatella Versace.
SVT, 1 juli


2. Good girls


Kriminalkomedi av Jenna Bans, som bland annat har "Desperate housewives" på sitt cv. Om tre Detroit-mammor (Retta, Mae Whitman och "Mad men"-stjärnan Christina Hendricks) som har tröttnat på att ligga pyrt till ekonomiskt, rånar en supermarket och hamnar i en jäkla härva.
Netflix, 3 juli


3. Sharp objects


Bör bli sommarens stora HBO-rökare. En miniserie i åtta delar baserad på "Gone girl"-författarinnan Gillian Flynns "Vassa föremål", regisserad av "Big little lies"-regissören Jean-Marc Vallée. Amy Adams är lysande i huvudrollen som en reporter som efter att ha varit inlagd på ett psykiatriskt sjukhus för självskadebeteende återvänder till sin lilla hemstad för att forska i morden på två flickor.
HBO Nordic, 9 juli


4. Mandela - en kamp för frihet


Drama om Nelson Mandelas liv, övertygelse och livslånga kamp. Med Laurence Fishburne i huvudrollen och Michael Nyqvist i en av sina sista roller som Hendrik Verwoerd – Sydafrikas premiärminister och arkitekten bakom apartheidsystemet.
SVT, 9 juli


5. Agatha Christie – Huset på udden


BBC-miniserie baserad på Agatha Christies deckarklassiker "Huset på udden" ("Ordeal by innocence" i original), med bland andra Bill Nighy, Matthew Goode och Anna Chancellor. Historien utspelar sig på 50-talet, och kretsar kring mordet på en förmögen arvtagerska med fem adoptivbarn. Ett av dem får skulden, men efter att han mördats i fängelset dyker en främling upp och ger honom ett alibi för mordnatten. Så vem är den verkliga mördaren?
TV4, 12 juli


6. Innocent


Brittisk kriminalthriller i fyra delar om hur en man (Lee Ingleby) plötsligt blir frikänd efter att ha suttit sju år i fängelse för mordet på sin fru, och nu ska försöka bygga upp sitt liv igen. Men är han verkligen oskyldig? Och vem är i så fall skyldig?
TV4, 18 juli


7. Trauma


Brittisk thriller i tre delar med Adrian Lester och John Simm i huvudrollerna, som enligt brittiska twittrare ska vara lika löjlig som omöjlig att slita sig från. Om hur en pappa vars son dör på ett sjukhus intensivavdelning bestämmer sig för att förgöra kirurgen som han anser är ansvarig.
SVT, 18 juli


8. The last post


Kostymdrama om brittiska soldater och deras fruar i 60-talets Mellanöstern, där upprorsstämning mot den brittiska kronan råder. Ska tydligen innehålla en hel del drinkar, glamour och sängaktiviteter i hettan.
SVT, 21 juli


9. Orange is the new black


Jenji Kohans kvinnofängelsefavorit är tillbaka med en sjätte säsong. Netflix har varit sparsamma med detaljer, men teasern som släpptes i juni skvallrar om att Piper (Taylor Schilling), Alex (Laura Prepon), Crazy Eyes (Uzo Aduba), Red (Kate Mulgrew) och resten av gänget som deltog i förra säsongens våldsamma upplopp kommer att bussas från Litchfield Penitentiary till ett eller flera andra fängelser.
Netflix, 27 juli


10. Dietland


Svart, feministisk komediserie från "Unreal"-skaparen Marti Noxon, om hur en överviktig kvinna (Joy Nash) som jobbar som spökskrivare åt en redaktör på ett modemagasin ("The good wifes" Julianna Margulies) blir rekryterad till en motståndsrörelse som revolterar mot modeindustrin, media och allmän misogyni.
Amazon Prime Video, 31 juli


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Amy Adams

Netflix

HBO