Fullt kaos i ”På spåret”

TV

Dramat som tittarna inte fick se: SVT tvingades bryta inspelningen

Foto: Johanna Koljonen och Marcus Birro tog en storseger mot Adam Alsing och Ebba Blitz och trodde därmed att de skulle gå vidare till kvartsfinal. Men på grund av SVT:s krångliga regelverk gick inget av lagen vidare. Trots att de vann lika många matcher som gruppettan, makarna Haag.

Tittarna fick inte se hur gårdagens ”På spåret” slutade i kalabalik och missnöje.

SVT:s krångliga regelverk berövade båda tävlingsparen på en kvartsfinalplats.

– Vi fick vänta i tio minuter på besked, säger Adam Alsing efter den kaotiska sändningen.

Foto: Ebba Blitz och Adam Alsing fick vänta i tio minuter i buren på besked om de gått vidare. "Sen sa de att ingen av oss hade gått vidare", säger Adam Alsing.

Fjolårets vinnarpar Marcus Birro, 38, och Johanna Koljonen, 32, ställdes mot programledarduon Adam Alsing, 42, och Ebba Blitz, 40, i SVT:s ”På spåret” i går.

Med siffrorna 27–18 vann Birro och Koljonen en klar seger – och trodde därmed att de hade gått till kvartsfinal.

Men när slutresultatet stod klart utbröt panik i SVT:s kontrollrum. En slump hade gjort att tre par hade exakt lika många poäng efter ”gruppspelet”. Birro/Koljonen, Alsing/Blitz och Ylva Hällen/Anna-Charlotta Gunnarsson hade alla samma facit: en vinst, en förlust och 53 poäng totalt.

”Helvete!”

– Det har aldrig skett tidigare. Jag började förstå under sändningen att det kunde ske och tänkte ”helvete!”, berättar SVT:s producent Martin Sundborn.

Bröt för att vara säkra

På Martin Sundborns order avbröts inspelningen under flera minuter, och deltagarna tvingades vänta medan SVT:s personal utförde ett intensivt räknearbete.

– Vi bröt för att kunna ge Kristian (Luuk) ett definitivt besked. Vi ville vara säkra på att allt blev rätt, hade vi gjort fel hade jag lagt mig framför tåget, säger Martin Sundborn.

Fick vänta länge

Tittarna fick inte se hur Adam Alsing och de andra satt och våndades i sin bur.

– Vi fick vänta i tio minuter på besked. Sen sa de att ingen av oss hade gått vidare. Både jag och Ebba grämde oss efteråt, minns Alsing.

”På spårets” intrikata regelverk säger att det lag som får flest poäng på tågresorna ska stå som vinnare. Till slut stod det klart att Ylva Hällen, 38, och Anna-Charlotta Gunnarsson, 42, var det paret – något som fick Marcus Birro att minnas fjolåret med nostalgi.

– I finalen i våras hade vi ju utslagningsfrågor, då vann vi. Nu förlorade vi med ett annat regelverk i gruppspelet. Så är livet.

SVT har inte för avsikt att ändra på regelverket till nästa år.

– Det tror fanken att det var snopet och att alla fyra var besvikna. Men vi tycker att reglerna fungerar som de är, säger producent Martin Sundborn.

ARTIKELN HANDLAR OM