Colin Nutley

Colin Nutleys serie tappar fart efter en lovande start

Av: 

Karolina Fjellborg

Foto: C More.

TV

TV-RECENSION Colin Nutleys miniserie ”Bröllop, begravning och dop” är inte felfri – men folklig, med fler duktiga skådespelare än vad det finns roller till.

Betyg: 2 av 5 plus
Bröllop, begravning och dop
C More
Miniserie i fyra delar
Av Colin Nutley och Helena Bergström, med bl a Helena Bergström, Maria Lundqvist, Molly Nutley, Angelika Prick, Philip Zandén, Johan H:son Kjellgren, Marie Göranzon, Jan Malmsjö, Peter Harryson och Alexander Karim.


DRAMA Ljuva och somriga, lantliga "Änglagårds"-liknande miljöer, en stor ensemble med många starka, folkkära skådespelare, familjefnurror, utbrott och stora känslor.
Colin Nutleys nya tv-serie, som han har skrivit tillsammans med Helena Bergström, som också gör den största rollen, har många väl beprövade ingredienser som borde, och förmodligen också kommer att, gå hem hos publiken. Men den håller i slutänden inte riktigt vad det ganska underhållande första avsnittet, som slutar med ett skapligt pikant avslöjande, lovar.
"Bröllop, begravning och dop" utspelar sig alltså på landsbygden och handlar om två väldigt olika sorters familjer som blir hopsyltade av ett giftermål.
Grace (Helena Bergström) och Carl-Axels (Johan H:son Kjellgren) dotter Meja (Molly Nutley) gifter sig nämligen med Michelles (Maria Lundqvist) och Samuels (Philip Zandén) dotter Sunny (Angelika Prick) en vacker sommardag – och under den efterföljande blöta bröllopsfesten inträffar något som får stora konsekvenser och ställer tillvaron på ända för samtliga inblandade under det kommande året.
Själva kroken, skandalen, som jag inte bör gå in på i detalj, är inte så dålig alls egentligen, och dåligt är heller verkligen inte skådespeleriet. Men när berättandet väl börjar tappa fart efter en lovande start går det ganska snabbt utför. Och det finns en del konstigheter och onödigheter.
Som att Bergströms rollfigur sitter och pratar direkt in i kameran i tid och otid som om hon vore med i någon sorts dokumentär. Ett grepp som inte är fel i sig, men blir konstigt här eftersom det varken fyller någon funktion eller får någon förklaring.
Som att de nygifta lesbiska makorna slår sig ner med sina respektive föräldrar och berättar, inte att de väntar barn utan att de vill skaffa barn, och att den nyheten sedan behandlas som om de båda redan i princip vore öppna tio centimeter.

Och som att kvantitet har fått gå före kvalitet vad gäller rollfigurer. Visst är det roligt med en stor ensemble, men då måste man lösa vettiga roller åt alla också. Här har till exempel Pricks och Alexander Karims rollfigurer i princip inga personligheter. Jan Malmsjö är mest gammal och arg, av oklara anledningar, och Peter Harryson är inte ens det. Han är bara där. Knappt.


"Bröllop, begravning och dop" har premiär i C More den 4 februari, och sänds sedan även i TV4 med start den 17 februari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte alla klipp: 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera!

Cervera


Publisert:

LÄS VIDARE

88 tv-serier att streama i vår

ÄMNEN I ARTIKELN

Colin Nutley

Helena Bergström

C More

Tv-recensioner

Maria Lundqvist