Antikrundans expert Lars-Yngve Johansson död – blev 77 år

Publicerad 2018-07-31

Antikrundans smyckesexpert Lars-Yngve Johansson är död.

Han blev 77 år gammal.

– Jag fick reda på det i dag. Han har varit sjuk sedan en tid tillbaka men jag visste inte att han var så dålig. Vi kommer sakna honom otroligt mycket i Antikrundan. Han har arbetat med oss i 20 år och är en av de mest älskade experterna, säger programledare Anne Lundberg.

”Det är med sorg i hjärtat vi meddelar att vår omtyckte smyckesexpert, Lars-Yngve Johansson, gick bort i natt efter en tids sjukdom. Han har varit expert i Antikrundan sedan 1999 och har berikat programmet enormt med både sitt kunnande, sitt sköna sätt att ta publiken och sin underbara humor! Tack för allt Lars-Yngve, vi kommer att sakna dig!”, skriver SVT i ett uttalande på Facebook.

Programmets kommande säsong spelas in från och med augusti.

– Han hade en enorm erfarenhet och var en härlig tv-karaktär och besökarna och tittarna älskade honom. Han var en fantastiskt rolig och kunnig kollega. Nu måste vi hitta en lösning på smyckesfronten men det blir en senare fråga, säger Anne Lundberg, programledare för ”Antikrundan”.

– Vi visste ju att han var sjuk men vi hoppades att han skulle bli frisk och kunna vara med.

Antikrundans producent sedan tio år tillbaka, Pernilla Månsson Colt, understryker Johanssons betydelse för programmet.

– Han har betytt massor. Han var en av de riktiga profilerna. Folk kom ju lika mycket för att träffa dem de sett på tv. Han var väldigt omtyckt av publiken. Nu får vi vara ledsna ett tag. Sedan får vi hitta en lösning, men där är vi inte riktigt än, säger hon och fortsätter:

”En jättehärlig människa”

– Det är supersorgligt. Han var så underbar och skön. Vi kommer sakna honom massor. Framförallt hans humor, den var rå och hjärtlig och han var väldigt bra på att ta folk. En jättehärlig människa.

Lars-Yngve Johansson började som expert i Antikrundan 1999. Han specialiserade sig på smycken, silver och ljuskronor. Johansson var också utbildad guld- och silversmed i Tyskland, berättar nära vännen och Antikrundan-kollegan Bo Knutson.

– Han var verkligen en kär vän. Han var oerhört vänfast. Han hade stor vänkrets. Väldigt många av hans kunder blev också genom åren hans nära vänner. Det har alltid varit trevligt att umgås och göra affärer med honom, säger Bo Knutson som känt Lars-Yngve Johansson i över 30 år.

– Han hade alltid en rak, öppen och kul kommunikation. Den som hörde på snacket med Lars-Yngve kunde bli lite förfärad och trodde att man var ovän med honom, men det var inte så. Det vara bara en rak och öppenhjärtig kommentar.

”Entusiasmen fanns där in i det sista”

Bo Knutson träffade Lars-Yngve Johansson senast för cirka tio dagar sedan i hans hem i Stockholm. Då hade han det jobbigt i värmen, säger Bo Knutson.

– Som alltid så var han alltid ganska tuff i sitt snack. Han insåg att det här var ingen bra situation, men var alltid pigg och glad och man kunde diskutera den senaste händelsen i branschen eller på någon auktion. Entusiasmen fanns där in i det sista.

– Alla som stötte på honom, oavsett om det var kunder eller någon som serverade middag på kvällen på en krog, fick sin beskärda del av hans öppenhet och det var alltid omtyckt. Det var en kärleksfull, rak och öppen kommunikation som man ju saknar.

Anne Lundberg:

– Han var en livsnjutare och spred mycket värme och kärlek omkring sig.

Lars-Yngve Johansson blev 77 år.

Antikrundan

ANNONS

Följ ämnen i artikeln