Uri Geller får egen tv-show

Publicerad:
Uppdaterad:

TV

NÖJESBLADET AVSLÖJAR: Skedböjaren ska hitta Sveriges bästa magiker i nya programmet

1 av 5 | Foto: Lotte Fernvall
Tankenöt Uri Geller, mest känd för sin förmåga att böja skedar med tankens kraft, ska vara med i ett nytt program i Kanal 5. ”Det är ett underhållningsprogram som går ut på att hitta Sveriges bästa mentalist”, säger Uri Geller.

Jodå, han kan fortfarande böja skedar.

Men när Uri Geller nu besöker Sverige för ett nytt tv-program i Kanal 5 utlovar han något mer storslaget:

– Tiotusentals svenskar kommer att sluta röka.

Det är inte något vanligt löfte han dundrar på med. Men 63-årige Uri Geller är heller inte direkt känd för att hålla sig till det normala.

Den världskände israeliske ”mystikern” är just nu aktuell för en ny svensk tv-satsning på Kanal 5. Programmet presenteras på en presskonferens i dag, men redan i går fick Nöjesbladet ett möte med huvudpersonen.

– Det är ett underhållningsprogram som går ut på att hitta Sveriges bästa mentalist. Tittarna bestämmer vem det bli. De deltagande ska visa om det är lika bra, eller kanske till och med bättre än mig, säger Uri Geller.

Han om någon borde kunna bedöma deras förmåga.

”Telepatisk”

Uri Geller slog igenom i början 1970-talet och blev snabbt en världssensation. Tv-producenter slogs om att få boka in mannen som sa sig kunna böja skedar enbart med tankens kraft, och som demonstrerade sin ”telepatiska” förmåga genom att avbilda teckningar han aldrig tidigare sett.

Uri: Allt är energi

I dag menar Uri Geller att han lagt skedböjandet bakom sig. Visst, det är fortfarande en del av hans shownummer men han har en större vision: Att få folk att tänka positivt och bryta negativa beteenden. Och just det kommer han att försöka utöva via det kommande tv-programmet.

– Jag har ett eget nummer där jag får folk att sluta röka. Jag kan nästan garantera att tiotusentals svenskar kommer att sluta röka.

I Tyskland slutade 50 000 personer, säger han.

Exakt hur detta ska gå till vill Uri Geller inte avslöja. Men han håller en lång utläggning om att allt i världen består av energi. Och att alla med tankens kraft kan påverka denna energi.

– Jag tror på sinnets styrka. Jag är ingen skeptiker, säger han och plockar upp en tesked som helt utan anledning tycks ligga och skräpa på ett fruktfat på bordet.

Jag protesterar. Och plockar upp en matsked jag tagit med mig från redaktionens diskmaskin.

– Va, den där är så stor! utbrister Uri och skrattar.

Ändå nyper han fast matskeden mellan högerhandens tumme och pekfinger och låter sin vänstra hand svepa över den blanka metallen.

Skeden böjs framför ögonen

Och mycket riktigt. Mitt framför ögonen på mig och fotografen Lotte Fernvall böjs skeden.

– Det handlar om energi, säger han.

Hur det går till?

Jag vet inte.

Men till skillnad mot Uri Geller känner jag mig en aning skeptisk.

Uri Gellers kommande program i Kanal 5 har premiär i vår.

Publicerad: