BBC stänger av ”Top gear”-profilen Jeremy Clarkson

avGustaf Tronarp

TV

Stoppar söndagens avsnitt av succéserien

1 av 5 | Foto: Foto: AP / Jonathan Short

Han är en av Storbritanniens största tv-profiler.

Nu stängs ”Top gear”-programledaren Jeremy Clarkson av, rapporterar Daily Mail.

Orsaken uppges vara att han ska ha slagit en producent förra veckan.

Enligt de första rapporterna var det ett ”bråk” med en producent som låg bakom avstängningen.

Nu rapporterar Radio Times om nya detaljer. Anledningen till att Jeremy Clarkson, 54, stoppas uppges vara att slagit en manlig producent i förra veckan.

Beslutet innebär att söndagens avsnitt ställs in. Enligt Radio Times har sändningen av de två sista avsnitten av säsongen skjutits upp.

I ett uttalande skriver BBC att Clarkson stängs av i avvaktan på en utredning:

”Ingen annan har blivit avstängd. BBC kommer inte att ge några ytterligare kommentarer i nuläget”, heter det i uttalandet.

Blivit en tittarsuccé

”Top gear” sändes för första gången 2002. Showen är ett av världens mest sedda faktaprogram, och har belönats med det prestigefyllda Emmy-priset.

Men på senare tid har Jeremy Clarkson hamnat i blåsväder flera gånger. I maj förra året rapporterade tidningen Daily Mirror att han uttryckt sig grovt rasistiskt i ett ”Top gear”-inslag, som aldrig sändes.

Efter det skrev tv-profilen en krönika i The Sun. Där hävdade han att BBC gett honom ett klart besked: Om du uttrycker dig kränkande en gång till så får du sparken.

”Även ängeln Gabriel skulle ha fått kämpa för att överleva med det hängande över huvudet”, skrev Clarkson i krönikan. Där förnekade han också att han uttryckt sig rasistiskt.

Kontroversiella uttalanden

Och 54-åringen har anklagats för rasism tidigare. I mars 2014 uttalade han sig nedsättande om en asiatisk man i ett ”Top gear”-program. BBC fälldes senare för rasism av det brittiska kontrollorganet Ofcom.

2011 beskrev hans programledar-kollega Richard Hammond mexikaner som ”oansvariga och uppblåsta” i ett avsnitt. Clarkson svarade med att säga att de inte skulle få några klagomål, eftersom Mexikos ambassadör säkert sov.

Får stöd på nätet

Nyheten att Jeremy Clarkson stängs av slog ner som en bomb i Storbritannien. Reaktionerna i sociala medier är delade: En del är bestörta över att söndagens ”Top gear” ställs in, men andra tycker att det är på tiden att BBC markerar mot programledaren.

Efter beslutet startades en digital namninsamling till stöd för tv-profilen. Sent på tisdagskvällen hade över 30 000 personer skrivit under uppropet, som kallas ”Bring back Clarkson”.

Huvudpersonen själv har inte kommenterat det inträffade. Men i slutet av februari publicerade han en tweet där han efterlyste en ny ”Top gear”-programledare:
”Sökanden ska vara gammal, dåligt klädd och pedantisk men kapabel att komma till jobbet i tid”.

Den tweeten fick mängder av fans att tro att Clarkson var på väg bort. Men i själva verket var orsaken bakom inlägget att kollegan James May var försenad. Åtminstone om en får tro Jimmy Clarkson alltså.

”Top gear” sänds i Kanal 5 och Kanal 9 i Sverige.

Följ Nöjesbladet på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM