TV

Vackert och fängslande i nya SVT-serien ”Jordskott”

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

Så många Betyg: 1 av 5 plus får den av Karolina Fjellborg Allt om veckans tv-premiärer

För sju år sedan försvann poliskommissarie Eva Thörnblads (Moa Gammel) dotter spårlöst vid en sjö.

Flickan förklarades drunknad, men Eva är övertygad om att någon tog henne.

När ännu ett barn, en pojke, försvinner i det lilla samhället Silverhöjd, återvänder Eva till sin hembygd.

Dels ska hon ta hand om arvet efter sin pappa; en storföretagare som gick hårt åt traktens naturtillgångar. Men framför allt tänker hon ta reda på om det finns någon koppling mellan pojkens och hennes dotters försvinnanden.

”Jordskott” är inte ännu ett realistiskt skandinaviskt kriminaldrama. Utan någonting annat, mer kufiskt och gåtfullt, där den svenska urskogens trolska skönhet och illavarslande dunkelhet spelar en av huvudrollerna.

Det pågår väldigt mycket på många olika håll – och allt är inte konstigt på ett bra sätt. Skådespeleri och dialog flyter inte obehindrat, och överlag matchar inte genomförandet riktigt de höga ambitionerna.

Men säreget, fängslande och visuellt bedårande är det verkligen. Och även om ”Jordskott” visar sig bli en röra, är det en vacker, eggande spöklik sådan, och en föredömligt djärv dramasatsning.

Premiär på måndag 21.00 SVT1

Osalig röra? Det är svårt att veta vart ”Jordskott” ska ta vägen, men den är fin att titta på.
Osalig röra? Det är svårt att veta vart ”Jordskott” ska ta vägen, men den är fin att titta på.

Bosch

Betyg: 3 av 5 plus

Del 1–2

Amerikanskt kriminaldrama från 2015 av bl a Eric Overmyer, med bl a Titus Welliver, Jamie Hector och Annie Wersching.

Mordutredaren Harry Bosch från Michael Connellys böcker har kommit till tv, i Titus Wellivers skepnad. (Svenska Henrik Bastin är exekutiv producent, vid sidan av showrunnern Eric Overmyer och Connelly själv.) Den första säsongen bygger på ”Dödens stad”, ”Dockmakaren” och ”Räven”, och börjar med att Bosch hamnar inför rätta för att ha skjutit en misstänkt seriemördare, samtidigt som han börjar utreda ett gammalt mord på en pojke som utsatts för en ohygglig, systematisk misshandel. Lite grovhugget och omodernt, men noirkänslan är förförande, och Welliver är helt rätt i rollen som LAPD-dinosaurie.

Premiär lördag på HBO Nordic

Arne Dahl

Betyg: 3 av 5 plus

Säsong 2, del 1–2

Svenskt kriminaldrama från 2015 av bl a Peter Emanuel Falck, med bl a Malin Arvidsson, Shanti Roney och Vera Vitali.

Ytterligare fem av Arne Dahls (Jan Arnalds) böcker om A-gruppen – Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art – har filmatiserats. Kerstin Holm (Malin Arvidsson) har befordrats till ledare, en ny ung och hungrig aspirant (Natalie Minnevik) är ombord, Paul Hjelm (Shanti Roney) har flyttat till interna utredningar, och Alexander Salzberger har ersatt Matias Varela som Jorge Chavez. Det är fortfarande lite märkligt att se Magnus Samuelsson som skådis, och Vanna Rosenberg gör en lätt komisk roll som bossig sekreterare som är lika underhållande som malplacerad. Gångbart snuthäng.

Säsongspremiär på söndag 21.00 SVT1

The book of negroes

Betyg: 3 av 5 plus

Del 1–2

Kanadensisk miniserie från 2015 av ­Clement Virgo, med bl a Aunjanue Ellis, ­Lyriq Bent och Cuba Gooding, Jr.

Den här sex timmar långa miniserien bygger på Lawrence Hills bok från 2007, som i sin tur är inspirerad av ett historiskt dokument från 1783, där 3 000 slavar som med brittisk hjälp kunde fly till Kanada namnges. I centrum står Aminata Diallo (Aunjanue Ellis), som kidnappas av slavhandlare som barn i Västafrika 1756, genomlider en helvetisk resa över Atlanten, och säljs till en plantageägare i South Carolina. Följer gör sorger, övergrepp och omänsklig behandling, men Aminatas klipskhet, ryggrad och kunskaper blir hennes räddning. En medryckande, storvulen historia av klassisk miniseriemodell.

Premiär på söndag C More series

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommar-rea hos Gina Tricot – upp till 70 % rabatt på sommarkläder!

Gina Tricot

Publisert: