SVT satsar på nytt humorprogram

TV

Anders Jansson: Vi vill få med Youtube-generationen

1 av 3 | Foto: Anders Jansson.

SVT satsar på komisk underhållning för hela familjen. Med start i maj ska humorprogrammet "Roliga timmen" locka publiken till tv-sofforna på fredagskvällarna, och programledaren Anders Jansson säger till TT att ledordet är "bredd".

– Vi vill få med Youtube-generationen, så att de känner att deras humor också är representerad, säger Anders Jansson.

I "Roliga timmen" blandas sketcher och "roliga infall" med arkivmaterial från SVT:s tidigare humorproduktioner som "Mia och Klara", "Nilecity" och "Kvarteret Skatan". Inspirationen till formatet har hämtats från skolornas klassrum.

– De flesta svenska komikerna var nog just de som höll i roliga timmen i skolan. Vi försöker uppnå samma blandning av visuella och kluriga inslag i programmet, säger Anders Jansson.

Varje vecka gästas programmet av två komikergäster. Vilka det blir är inte helt fastställt ännu, men enligt Anders Jansson tittar de på kandidater vars humor inte är "för svår".

– Sedan försöker vi också få en bra mix på våra gäster vad gäller ålder och kön, säger han.

Bred underhållning

Kanske är just det breda tilltalet nödvändigt för att få tittarna att bänka sig en timme på fredagskvällen. Nyligen visade komikern Sissela Benn, som medverkade i Melodifestivalen med rollfiguren Filippa Bark, hur nischad humor kan dela upp publiken i läger.

– Humor kan inte träffa 100 procent rätt, så är det alltid, och man ska inte vara rädd för att göra sin grej. Men just Melodifestivalen är ett svårt forum att göra humor i eftersom man måste underordna sig musiktävlingen. Jag tycker Sissela gjorde det med den äran, säger Anders Jansson.

"Enorm tajming"

Mats Grimberg, projektledare på "Roliga timmen", säger att SVT är mycket nöjda med valet av programledare.

– Vi kunde inte tänka oss någon bättre än Anders. Han är en väldigt mångfacetterad komiker med en enorm komisk tajming. Dessutom är han en idéspruta av Guds nåde som har varit väldigt involverad i manus och att spåna idéer.

"Roliga timmen" har premiär i SVT1 den 8 maj.

Patrick Stanelius/TT