NRK

”Skam” – stor guide till SVT-serien

Av: 

Andreas Hansson

TV

Stor guide: Hetaste serien just nu till Sverige Ordlista

Den har gjort stor succé i Norge.

Och Danmark.

Nu kommer norska ungdomsserien ”Skam” till SVT. Nöjesbladet guidar dig till den hetaste serien just nu.

Dokumentet uppdateras efterhand – så se till att titta in då och då

Vad är ”Skam”?

Norsk webbaserad ungdomsdramaserie, skapad av Julie Andem, nu inne på sin tredje säsong om ett gäng gymnasieelever på norska skolan Hartvig Nissens vidergående skole i Oslo. Fester, kärlek, sex, sprit, jobbiga föräldrar och skolliv i en enda mix. Väldigt välskrivet manus, enligt samstämmiga fans och recensenter.

Första säsongen sändes 2015 och fokuserade på rollfiguren Eva, andra säsongen 2016 fokuserade på väninnan Noora och hennes romans med William, tredje säsongen fokuserar på Isak som utforskar sin dragning till andra killar.

Torsdag 1 december klockan 06:00 släpptes hela första säsongen med svensk text på SVT Play, för att sedan sändas i vanlig tv under våren. Och SVT märker av hajpen kring den hetaste tv-serien just nu.

– Senaste veckan har tittningen på NRK från Sverige ökat markant. Därför är det jättekul att vi publicerar serien med svensk text imorgon, säger Safa Safiyari på SVT.

Den monumentala succén med säsong ett gjorde dessutom att SVT gick in som samproducenter för de två efterföljande säsongerna.

Kommer SVT också göra fejkade Instagramkonton till figurerna som i Norge?

Nej, de kommer använda sitt mystiska viralkonto SVTprojektZ för att puffa för serien.

– Det är ett sätt för oss att veta mer om den här målgruppen som sen ska generera relevant innehåll. Men här kan man också för följarna berätta om intressant innehåll som Skam, säger SVT:s Safa Safiyari till Nöjesbladet.

Varför sänder SVT serien först nu? Krånglade NRK?

– Det var först nu avtalen blev klara, säger Safa Safyari.

Det unika med ”Skam”

Grejen med ”Skam” är att serien publiceras i småklipp på seriens sajt under hela veckan, ett miniavsnitt kan till exempel publiceras lördag natt klockan 02:15. Småavsnitten varvas med screenshots av sms- och facebookchattar mellan de olika figurerna, samt Instagrambilder som laddats upp på figurernas egna Instagramkonton.

Veckans alla småklipp samlas i ett längre avsnitt varje fredag.

Blev storsuccé

Bitvis streamades serien mer från Danmark än i Norge. Och då har den ändå vunnit Gullruten 2016 för bästa tv-drama, bästa nya programserie och Årets nyskapning.

Än så länge har tv-kanaler i de skandinaviska länderna köpt in serien. Men den streamas flitigt via norska NRK Play till ett femtontal länder, däribland Sverige, USA, England, Tyskland, Mexiko, Italien och Spanien.

– Serien är helt klart populärast i Danmark, säger NRK:s Håkon Moslet till Nöjesbladet.

Ett upprop har gjorts från utomnordiska länder för att serien ska textas på engelska. NRK har tackat för kärleken till serien men meddelat att man inte kommer texta serien på engelska därför att fokus ligger på den norska publiken.

Säsong 1

Första säsongen kretsar kring paret Eva och Jonas och inleds med en svulstig världsmonolog från Jonas.

– Första säsongen kretsar kring övergången från högstadium till gymnasiet , att finna sin plats i ett nytt sammanhang och navigera i det, är just vad Eva gör när serien börjar. Jonas finner  Rollfigurerna var skrivna innan vi castade någon , Jonas var en idealist på pappret. Vi hade många olika Jonas-kandidater. Men vi lånar också av skådespelarna, Marlon som spelar Jonas är rolig och lite hipster så det lånade vi från honom, säger Andem till VG.

Förvånades av djupintervjuerna

Manuset är skrivet utifrån långa djupintervjuer som gjorts med tonåringar över hela Norge. Manusförfattaren Julie Andem har använt sig av djupintervjuer med tonåringar från hela Norge och NABC-metoden (needs/approch/benefit/competition), utvecklas vid Stanford i USA, egentligen för produktutveckling.

– Jag vill identifiera ett behov, och sedan täcka det med en produkt i form av en historia. Behovet är vad målgruppen saknar, säger hon till norska Rushprint.

– Vi letar efter intervjuobjekt över hela landet. Jag har pratat timvis med dem och bara låtit dem beskriva sin dag från de går upp tills de lägger sig, säger hon till VG.

Precis som många vuxna tittare har Andem själv överraskats av inblicken i ungdomarnas liv.

– Ja, av massor av saker. Det var mycket jag glömt från min egen ungdomstid. Jag visste inte vad de snackade om i början, ”rulling” och ”rulleplass”. När jag gick i ettan på gymnasiet var det viktigaste att få en partner och han skulle gärna gå i trean. Det viktigaste nu är att på en ”rulleplass” och åka med en russebuss. När jag frågade om vitsen med det var det för att ta bilder för att lägga ut på Instagram, säger hon till VG.

Sociala medier styr storyn

Förutom den stora roll sociala medier spelar för spridningen av serien följer smanusförfattaren Julie Andem reaktionerna på avsnitten i sociala medier, och under säsong ett lät hon historien påverkas av tittarnas reaktioner då sändningen hittills alltid börjat innan inspelningen varit helt avklarad.

– Det var kanske lite fånigt av mig. Väldigt många i målgruppen ville att Eva skulle bli tillsammans med Penetrator-Chris, med då hade det blivit en helt annan historia, säger hon till VG.

1 200 provspelade

Det var ingen lätt uppgift att hitta potentiella stjärnor, det blöev ett slit att få ihop de 1 200 ungdomar som provspelade för rollerna.

– Vi gick ut brett för att hitta en ordentlig cast. Jag tror vi var på samtliga skolor i Oslo och Akershus och försökte få tag i folk. Vi var dessutom på Insta och andra kanaler, men i början gick det rätt trögt. Målgruppen tittade inte på NRK, säger Mari Magnus, producent på NRK P3.

– NRK hade inte gjort något för dem, många trodde att detta skulle bli en ny ”Jenter” (en serie Andem tidigare gjort för NRK), säger Andem.

Stjärnan hyllade – och paret fick låt

Kevin McHale
Kevin McHale

En av seriens fans är ”Glee”-stjärnan Kevin McHale, 28. När säsong tre tog tio dagars uppehåll i början av november reagerade han som alla andra – med otålighet, inte minst för att det var under samma tid som Trump valdes till president:

”Vilken timing för Skam att ta tio dagars uppehåll”, twittrade skådisen.

Dessutom har paret säsong tre kretsar kring (vill ej spoila) fått en egen låt från andra sidan Atlanten, av Carter James från Massachusetts, USA.

Då börjar den i SVT

Torsdag 1 december 06:00 släpptes hela första säsongen på SVT Play. Andra säsongen släpptes efter jul, allt för att så snart som möjligt komma ikapp norsk tv. Säsong ett beräknas gå i linjär tv under våren.

Men de efterföljande säsongerna går alltså att se redan nu?

Ja, på norska med norsk text finns den på NRK Play. För att se med undertext i de korta klippen klickar du på ikonen för undertexter.

Andra säsongen skrevs först

Noora och Williams kärlekshistoria präglar säsong två. Men faktum är att det var det första Julie Andem skrev. – Noora och William var de första rollfigurerna jag skrev. Jag ville verkligen berätta den historien, men det behövdes en förhistoria för att bygga upp kemin. Det kunde inte ske i säsong ett, säger Andem till VG.

Företag utnyttjar varumärket

Under hösten stoppades en privatgjord Skam-app som larmade så snart det kommit ett nytt klipp på seriens sajt. Den stoppades efter juridiskt hot från NRK.

Men även kommersiella aktörer har försökt surfa på seriens varumärke. Flera mindre nätsajter som bland annat säljer kosmetika har jagats av NRK:s advokater. Men även betydligt större aktörer.

– Ett exempel är Apollo som gjorde en blogg med resetips till Skam-figurerna, säger Lang-Ree till NRK.

– När jag gjorde bilden tänkte jag faktiskt inte så långt. Jag tog den första fontän som dök upp och skrev Skam med stora gula bokstäver. I efterhand såg jag ju att den såklart blev fär lik, svarade Apollos kommunikationsrådgivare Beatriz Rivera till NRK.

Under säsong två lanserades ”Noora + William”-tröjor och under säsong tre med ”Even + Isak”-tryck, något som inte bryter mot NRK:s varumärkesskydd.

Gav boom till skolan

Det enorma intresse serien skapat har dessutom gett en boom bland ansökningarna till skolan Hartvig Nissen där serien utspelar sig – dubbelt så många sökte in 2016 jämfört med året före.

– Vi tror att det enorma intresse serien skapat bland ungdomar gjort att fler hört talas om oss. Vi uppmanar inte elever att söka till skolan bara för att de sett den i en tv-serie. Förr ville alla tjejer se ut som Sandy i ”Grease”, 2016 vill man se ut som Noora i ”Skam”, säger rektor Hanna Norum Eliassen till NRK.

Säsong 3

Äggröran har analyserats

Fansens besatthet vet inga gränser. Dagbladet.no har analyserat hur man gör säsong tre:s rollfigur Evens äggröra – med den norska créme fraiche-varianten rømme. Läs mer här.

Kyssen – och födelsen

Isak och Even kysstes för första gången i poolen klockan 21:21. När Isak kommit ut för sin mamma berättar hon att hon älskat honom sedan 21 juni just klockan 21:21.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

LÄS OCKSÅ

Romantiska klichéer och tungt allvar i Norges bästa tv-serie ”Skam” - TV-koll

Publisert:

LÄS VIDARE

15 saker du inte vet om norska ”Skam”

ÄMNEN I ARTIKELN

NRK

SVT, Sveriges Television

Tv-serier

Skam (tv-program)