Filmtips 30 maj

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
Dennis Weaver spelar en vanlig man på bilresa i Kalifornien i Steven Spielbergs första långfilm.
Foto: UNIVERSAL TV
Dennis Weaver spelar en vanlig man på bilresa i Kalifornien i Steven Spielbergs första långfilm.

Duellen

Steven Spielbergs första långfilm, gjord när han bara var 24 år för amerikansk tv, men visades på bio utanför USA.

Dennis Weaver, annars mest känd som tv-deckaren McCloud, spelar David Mann, en vanlig man på bilresa i Kalifornien.

När han försöker köra om en rostig tankbil verkar han förarga föraren som dock är osynlig bakom den mörka vindrutan.

David blir lurad att försöka sig på livsfarliga omkörningar.

Flera gånger verkar det som att han har blivit av med tankbilen - tills den plötsligt dyker upp i backspegeln igen"

Så småningom inser David att han har fått en galning på halsen. Någon som inte tänker låta honom överleva denna "duell" på motorvägen.

Spielberg bygger mycket raffinerat upp spänningen i filmen, som bland annat vann pris som bästa film vid skräckfilmsfestivalen i Avoriaz i Frankrike.

För Steven Spielberg blev "Duellen" inledningen på en av alla tiders mest lysande Hollywood- karriärer. (The Duel, 1971)

TV 3

23.20

O J Simpson - en amerikansk tragedi 1

Amerikansk miniserie om mordrättegången mot före detta idrotts- och filmstjärnan O J Simpson.

Handlar inte så mycket om honom som om den "cirkus" det blev kring allt, i domstolen och i medierna. Med Ving Rhames, Ron Silver och Bruno Kirby i huvudrollerna och med manus av självaste Norman Mailer.

Andra delen sänds fredagen den 31 maj. (American tragedy, 2000)

Canal+

20.00

Enemy of the state

Lite Hitchcock. Lite 1970-talsparanoia. Lite av nutidens fartfyllda action. En blandning som gör detta till en ovanligt smart actionfilm.

Hitchcock för att det handlar om en man - yuppie-advokaten Robert Dean ( Will Smith) i Washington - som av en ren slump blir indragen i ett politiskt maktspel. 1970-talsparanoia för att det handlar om samma typ av maktmissbruk från myndigheterna som i många filmer från den tiden och för att Gene Hackman spelar en liknande roll som i "Avlyssningen" (1974).

Och samtidigt är filmen till viss del en enda lång jakt: på gator, i tunnlar eller på hustak, till fots, på cykel eller i bil.

En högteknologisk thriller. Regissören Tony Scott har rasande skickligt vävt in scener med skurkarnas dator- och satellitbevakning av advokatens liv. (1998)

ZTV

21.00

Hem ljuva hem

Dan Yings debutfilm är en av de senaste årens mest omskakande svenska filmer. Om en vanlig familj där pappan ( Michael Nyqvist) är en riktig tyrann. En oväntad händelse förändrar alla inblandades framtid... Med Kristina Törnqvist, Alexandra Rapaport och Anastasios Soulis. (2001)

TV 1000

22.00

Fiket

Barry Levinsons (Rain man, Sleep-ers) gripande debutfilm, en självbiografisk historia om några ungdomar på väg in i vuxenvärlden i 1950-talets Baltimore. Tidiga roller för Mickey Rourke, Steve Guttenberg, Kevin Bacon och Ellen Barkin. (Diner, 1982)

TCM

22.00

Publicerad: