”Det vore falskt om jag sa förlåt”

TV

Rickard Olsson står för kommentaren om Wahlgren

Foto: frispråkarn ”I bland har man sagt saker till journalister med ett skratt, men garvet kommer inte fram i tidningen”, säger Rickard.

I rutan är han glad och rapp i käften.

Men samma trut har också satt honom i klistret.

För Nöjesbladet berättar Rickard Olsson om tv-karriären, att trampa i klaveret och vikten av att vara sann mot sig själv.

– Karriärstrategiskt kanske inte det smartaste. Men jag är ju som jag är, säger han.

Foto: Nöjesbladet den 18 februari.

Han har lett helylleprogram som ”Söndagsöppet” och ”Bingolotto” – och i går tävlade han i ”Så ska det låta”.

Men han har också dragit på sig både stämningar och anmälningar till Granskningsnämnden.

Tv-profilen Rickard Olsson, 43, har alltid tänjt på gränserna oavsett sammanhang och program.

Något han anser vara absolut nödvändigt.

– Jag har gjort många program där man tar enorm hänsyn till tittarna, utan att det riktigt kommer inifrån en själv. Det blev lite mycket ”sådär kan du inte säga, så kan du inte göra, du måste raka dig för tittarna blir arga om du har skäggstubb”. Man får ta bort så mycket toppar på sig själv. Men jag har ändå testat takhöjden i alla program så gott jag kunnat, säger han när Nöjesbladet träffar honom.

Varför han kommit att stå med ena foten riktad mot klaveret har han funderat mycket på. Något enkelt svar finns inte, menar han.

– Jag är ganska frispråkig av mig. När jag intervjuar folk själv så vill jag också att de ska prata på och vara ärliga. Då ska jag också vara det, anser jag. Varför ska man vara rädd för vad någon tycker? Rent taktiskt och karriärstrategiskt kanske det inte är helt rätt. Men å andra sidan – det är ju jag, säger han.

Vill vara ärlig

Hade det varit enklare att vara tyst ibland?

– Jag har tänkt mycket på att jag kanske borde hålla truten mera. Men jag har inte hittat något bra svar på varför det blir så här, och det har ju funkat ändå. Det handlar om att vara sann mot sig själv och jag ska väl få vara lika ärlig som någon annan även om jag har en mikrofon under näsan?

Nyligen stämdes SVT på 250 000 kronor efter en kommentar från Rickard Olsson i ”Vem vet mest” om författaren Anna Wahlgren.

”Anna är det ju som förstört så många barn. Ja, stackare”, sade Olsson.

Wahlgren svarade med en anmälan till justitiekanslern.

Anna bad om ursäkt

Vad händer där?

– Justitiekanslern har lagt ner ärendet så någon kvarts miljon från licenspengarna får hon inte. Granskningsnämnden har kvar det på sitt bord, och det ska bli intressant att se vad de säger. Vi har brevväxlat lite och Anna har bett mig om ursäkt för att hon i sin tur anklagat mig för att ha ”förstört så många kvinnor”. Lite oklart vad hon menade där.

Har du bett om ursäkt?

– Många ansåg att jag skulle göra det men jag tycker fortfarande att man ska få säga sådana saker och blinka med ögat. Jag hävdar att vi måste ha den distansen i samhället och därför beklagar jag att hon tog illa upp, men det vore lite falskt om jag kom springande och sa förlåt. Till slut törs man ju inte säga någonting.

”Allvarlig bild”

Även utanför rutan har Rickard Olsson haft en tendens att hamna i hetluften.

En snabb sökning på hans namn i textarkivet leder till en rad spetsiga eller kontroversiella uttalanden.

– Ibland har man sagt saker till journalister med ett skratt, men garvet kommer inte fram i tidningen. När jag lämnade SVT så sa jag nåt om att det var för att SVT var den sista sovjetstaten, på skoj och med ett skratt. Då syftade jag på att det är så oändligt mycket blanketter som måste lämnas in hela tiden. Men så blir det rubriker sedan, gärna med någon bild där jag ser lite allvarlig ut också. Alltihop får en helt annan betydelse, och det har hänt några gånger, säger han.

Men det var inte frispråkigheten han var orolig skulle kunna bli slutet på livet i rutan.

Det var ”Bingolotto”.

– Jag var rätt klar med ”Bingolotto” efter tre år och lite rädd att karriären kanske skulle vara över. Jag är stolt över programmet, men oroade mig att den stämpeln skulle hänga med mig för alltid. Och jag tror inte att särskilt många tv-chefer tittade på ”Bingolotto” heller. Så jag är jätteglad att ”Vem vet mest” kom in i mitt liv, det kändes som en räddning. Det är enkel tv, men att göra enkelt bra är svårt men bäst, säger han.

Vill granska könsskillnader

Har du något drömprojekt?

– Jag vill göra en serie i stil med ”Värsta språket” om män och kvinnor. Helt enkelt att reda ut vad det är för skillnad på kvinnor och män, om det är någon skillnad. Att gå till vetenskapen, psykologin och biologin och reda ut de olika teorierna så att folk ska kunna bilda sig en uppfattning. Jag har sålt in den här idén men vet inte vad som händer. Den ligger nog i en låda någonstans.

ARTIKELN HANDLAR OM