Mejla

Karolina Fjellborg

”Mandelmanns jul” – parodi eller barnprogram?

Publicerad:
”Mandelmanns jul”.
Foto: Jörgen Lindskog/TV4.
”Mandelmanns jul”.

TV-KRÖNIKA Gustav och Marie Mandelmann tar i från tårna i "Mandelmanns jul". En extremt entusiastisk julspecial som landar i skarven mellan parodi och barnprogram.

"God jul alla nöffare."

Nej, det är inte ett nytt julprogram för förskolebarn som har börjat, utan det är bara Gustav Mandelmann som, på fullaste allvar tror jag, inleder kvällens "Mandelmanns jul".

Ett specialprogram där det omtyckta tv-paret Gustav och Marie Mandelmann – som har rönt stora framgångar med "Mandelmanns gård" och även var julvärdar i TV4 förra året – liksom släpper alla hämningar och blåser på med ett härligt, harmoniskt och helekologiskt julstök som inte bara tangerar gränsen till det parodiska, utan kör över den. I ungefär 180 knutar.

Gustav sätter på sig sina röda basker, delar äpplen med grisar och mumsar på en slickepott. Marie julpyntar hunden, "bygger upp scenografin" och slår sig ner med en träbunke med senapsfrön som om den vore en kär gammal vän. Det pussas och kramas och jönsas, och myset når till slut sin kulmen då must, dragspel, sång och gemenskap ute på gården rör en inbjuden, förmodat ensam, gammal dam till tårar.

Just det är fint, det kan man inte säga något om. Men någonstans på vägen går "Mandelmanns jul" överstyr i år.

Inte för att paret Mandelmanns någonsin har varit "lagom". Deras varumärke är byggt på att de är just excentriska, kära, hemvävda, självförsörjande och superoptimistiska. Det vill säga ungefär den raka motsatsen till vad alla vi andra stackars satar är. Speciellt så här års.

Men här tar de i så mycket från tårna, och här är så mycket (förlåt) så imagemedvetet och (förlåt) faktiskt karikatyrmässigt, att resultatet känns som en korsning av ett barnprogram med överladdade lekledare och driftkuckun "Vegorätt".

Ni minns det utskällda vegetariska matprogram som SVT sände våren 2016, då skämskuddarna tog slut i affärerna?

"Mandelmanns jul" är, om sanningen ska fram, inte jättemycket mer sansat som livsstilsprogram, och är inte heller helt lätt att ta på allvar.

 
”Mandelmanns jul” sänds i TV4 den 17 december.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:

LÄS VIDARE