Ryssland fördömer ny norsk tv-serie

Publicerad:

TV

Kallas ”destruktiv” och ”oerhört farlig”

1 av 4
Bild ur trailern för norska tv-serien ”Okkupert”.

Ryssland fördömer den nya norska tv-serien ”Okkupert”, skriver Aftenposten.

Ryssland invaderar Norge i serien för att få tillträde till norska oljeresurser.

”Tyvärr har Ryssland blivit tilldelad rollen som angripare”, skriver den ryska ambassaden i Norge i ett uttalande.

Under hösten är det dags för TV2 i Norges nya storsatsning ”Okkupert” som handlar om att Ryssland invaderar Norge för att få tillgång till landets olja.

Författaren Jo Nesbø står för den ursprungliga idén och serien är en av de dyraste norska serierna någonsin, skriver Aftenposten.

Men nu har de ryska myndigheterna reagerat över handlingen.

”Verkliga länder”

”Även om författarna i serien försöker betona att detta är en påhittad handling som inte har något att göra med verkligheten, så handlar det om verkliga länder. Tyvärr har Ryssland blivit tilldelad rollen som angripare”, skriver den ryska ambassaden i Norge i ett uttalande, enligt tidningen, och fortsätter vidare:

”Det är verkligen synd att författarna, samma år som vi firar 70-årsdagen av segern i andra världskriget, verkar ha glömt den sovjetiska arméns heroiska bidrag till befrielsen av Nordnorge från de nazistiska ockupanterna”.

Flera ryska medier har skrivit om serien de senaste dagarna.

Norska TV2 säger att det handlar om fiktion.

– Det här är fiktion, det är viktigt att understryka. Vi noterar att det finns reaktioner kring det här, men är lite förvånade, säger TV2: s dramachef Christopher Haug till Aftenposten.

”Oerhört farlig”

Han påminner om att serien inte visats ännu och uppmuntrar de som kritiserar serien att vänta tills de kan se scenerna i sitt sammanhang.

–  Det här är inte ett försök till en dokumentär eller att rita en bild av verkligheten. Händelserna är påhittade och är överhuvudtaget inte gjorda baserade på förhållandet mellan Norge och Ryssland, precis lika lite som de återspeglar förhållandet mellan Norge och EU eller Norge och USA, säger han.

Rysslandsexperter har enligt Aftenposten tidigare stämplat serien som ”destruktiv” och ”oerhört farlig”.

Serien får premiär den 4 oktober och de tio avsnitten har en budget på 90 miljoner norska kronor.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN