Mejla

Sandra Wejbro

Robin Williams ville nog inte släppa in oss längre än så

Sandra Wejbro om nya dokumentären ”Come inside my mind”

Dokumentären ”Come inside my mind” (HBO Nordic) handlar om Robin Williams liv.
Dokumentären ”Come inside my mind” (HBO Nordic) handlar om Robin Williams liv.

TV

”Come inside my mind” (HBO Nordic) lovar den nya dokumentären om Robin Williams.

Kärnan i komikerns drivkraft förblir dock ett mysterium.

På scenen släppte Robin Williams alla spärrar. Med sin explosiva energi och hjärna på högvarv var han inte lik någon annan komiker. Men samtidigt som han öppnade upp för publiken om sin alkoholism, sitt drogberoende och bekräftelsebehov var han väldigt hemlighetsfull. I dokumentären berättar flera vänner om hur tyst och tillknäppt han kunde vara privat. Ångesten över Parkinsons-diagnosen som han fick strax före sin död höll han också, till största del, för sig själv.

Att stelna och förlora sin kvicka tanke var en så kolsvart skräck att Robin Williams inte ens kunde skämta om den. För om han inte längre kunde underhålla var han inte heller värd någonting.


Den närmast tvångsmässiga show Williams ständigt bjöd på i offentligheten är något ”Come inside my mind” fler gånger återkommer till. Men vad det extrema bekräftelsebehovet rotas i höljs i dunkel. Den lite enstöriga uppväxten med en spexig mamma och en svårroad pappa beskrivs som till största delen lycklig. Williams ”älskar kvinnor” och hans första fru Valerie Velardi förklarar att hon inte vill missunna honom att träffa andra. Han jobbar nästan oavbrutet, rädd att karriären ska sina och för att göra folk besvikna. Det går i expressfart när strålkastarljuset är på, men i skuggan väntar tystnad och grubblerier. Dokumentären snuddar bara vid de återkommande depressionerna, ett tillstånd som förstärktes eller delvis utlöstes av Parkinsons och som vännen Bobcat Goldthwait efter självmordet menade ”matade felinformation till hans hjärna”.

”Come inside my mind” av Marina Zenovich är en nästan två timmar lång hyllning till Williams, med klipp ur hans karriär och intervjuer med familj och vänner som Billy Crystal och Eric Idle. I genren dokumentära porträtt av komiker är den fin, men inte lika skärskådande som exempelvis ”The zen diaries of Garry Shandling” (HBO Nordic) som kom tidigare i år. Kanske vågade regissören Judd Apatow, som också var Shandlings vän, gå lite längre eftersom det inte finns efterlevande barn att ta hänsyn till eller den sårighet som följer på ett chockartat självmord. Shandlings smärtpunkt var dessutom tydligt urskiljbar; det monumentala traumat efter hans brors död i tioårsåldern och den tystnad som följde.


En lysande klassiker är också ”Joan Rivers: A piece of work” som tidigare visats på SVT och nu går att hitta lite här och där på internet. När den gjordes 2010 var Rivers fortfarande i livet, men hon valde själv att vara hjärtskärande öppen om sin kamp i en mansdominerad och sexistisk humorbransch.

Kanske är det där skon klämmer för ”Come inside my mind”. Hur nära en dokumentär får komma beror inte bara på regissörens grävlust, utan också på huvudpersonen själv.

Ofta känns det som om ”Come inside my mind” bara skrapar på ytan. Troligtvis för att Robin Williams inte ville släppa in oss längre.

Veckans...

... skämskudde. Sacha Baron Cohen är tillbaka med fyra nya alter egon i ”Who is America?” (HBO Nordic). Den brittiske komikern parodierar såväl liberaler som högerextremister med en humor som gärna söker sig under bältet, men det är som israeliske terrorexperten Erran Morad han får till första avsnittets höjdpunkt. Till synes enkelt lyckas han få ett gäng republikaner i Washington att förespråka beväpnande av dagisbarn med olika typer av vapen förklädda i gosedjur. Krypande obehagligt.

... bästa duo. Favoriterna Cassie (Nicola Walker) och Sunny (Sanjeev Bhaskar) är tillbaka med nya avsnitt av ”Saknad, aldrig glömd” på brittiska ITV (svensk premiär oklar). Melankoliska, empatiska och ändlöst sympatiska.

... dokumentär. Det brutala ­mordet på fyra medlemmar i familjen Clutter i Kansas 1959 blev världskänt tack vare Truman Capotes klassiska reportagebok ”Med kallt blod”. Nu sänder SVT Joe Berlingers dokumentärserie ”Med kallt blod: Familjemordet” som återberättar historien, inte minst ur vänners, släktingars och grannars perspektiv.

... ZTV-nostalgi. ”Finkel – sommarlovsmorgon för bakfulla” har tagit steget från Youtube till Viafree. Med skumpa eller öl i handen leder Rickard Almqvist en avslappnad diskussion med kändisgäster om ämnen som snålhet och åldersångest. Den opretentiösa, charmiga gör det själv-känslan osar första årens ZTV.

... deckare. ”Agatha Christie: ­Huset på udden” (TV 4) är ett sprillans nytt, välgjort tv-mysterium av brittiska BBC efter förra årets succé med ”Och så var de bara en”. Härligt iskall överklassfasad raseras när en tyrannisk arvtagerska mördas och hennes make, till barnens fasa, vill gifta om sig.

ANNONS

HBO Max - Allt du älskar. Samlat på ett ställe nu med 34% rabatt med det årliga abonnemanget!

Extern länk från HBO Max

Beställ här

Rockbjörnen

Av: 

Sandra Wejbro

Publisert:

LÄS VIDARE

Årets tio bästa tv-serier

ÄMNEN I ARTIKELN

Robin Williams

HBO

HBO Max (tidigare HBO Nordic)

Dokumentärer

Billy Crystal

Självmord